BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túltartalékolt eddig a kormány

Október végére 1,9 milliárd euróval mérséklődtek Magyarország nemzetközi tartalékai – derült ki az Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikájából.

A szeptember végi, 38,8 milliárd eurós csúcsról 36,9 milliárd euróra esett vissza a tartalékszint. A csökkenésben már szerepet játszhatott az is, hogy a jegybank a kereskedelmi bankok részére lehetőséget biztosít a szükséges devizamennyiség
piacon kívüli, a tartalékok terhére történő átváltására. Az erre fordított összegről november 14-én külön tájékoztatást is ad az MNB, a lehetőséget a forint árfolyamának védelmében, a devizakereslet és kínálat egyensúlyának megbomlása ellen biztosítják.

Eddig növekvő tendenciát mutatott a tartalékszint, noha voltak korábban is hullámzások, a mostanihoz hasonló havi csökkenés még nem volt. Ebben az időszak végén lejáró, egymilliárd eurós devizakötvény lejárata is szerepet játszott. Erre azonban már év elején készült a kormány, mivel az év első felében piacra dobta az egész évre szükséges devizakötvény-mennyiséget, így gyakorlatilag túltartalékolt azóta.
A lépés akkor meglepte a szakértőket, de azóta bebizonyosodott, hogy szerencsés volt, hiszen akkor még lényegesen kedvezőbb feltételek mellett lehetett forrást bevonni. A befektetők optimizmusát akkor még nem rontotta le olyan mértékben az eurózóna jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, mint jelenleg.

Jövőre viszont további jelentős devizakötelezettségek merülnek fel a kormány számára. A devizatartalék számottevő csökkenése viszont eltántoríthatja a befektetőket a magyar papíroktól, így nem valószínű, hogy annak rovására lehetne időt nyerni. A tartalékpolitikát egyébként a Magyar Nemzeti Bank határozza meg, többek között a felmerülő külső finanszírozási igény, illet-ve az import devizaigénye alapján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.