BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új növekedési stratégiát ajánl a régiónknak Nowotny

Kína és Oroszország növekvő fontosságára mutatott rá Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke azon a hétfőn Bécsben kezdődő konferencián, amelyet a finn jegybankkal közösen rendeztek.

Mindkét ország a közép-keleti és dél-európai régió növekedési potenciáljára számít. A régió országai jelenleg erőteljesen Nyugat-Európára fókuszálnak - hangoztatta Nowotny. Exportjuk közel 57 százaléka irányul jelenleg Nyugatra, míg mindössze 1,2 százaléka Kínába, illetve 4 százaléka Oroszországba. Különösen Kína erőteljesen növekvő gazdasága jelent mind nagyobb vonzerőt a közép-kelet-európai, illetve a dél-európai régió országainak exportja számára – vélte az osztrák jegybankár.

Ez pedig annál is inkább fontos, mert az eurótérség az egyes tagállamok adósságválsága miatt veszíteni fog növekedési dinamikájából. Kína és Oroszország fontosságának növekedése azonban kihívásokkal is jár együtt. Mivel Kína és a közép-kelet-európai - dél-európai régió exportjának súlypontjai metszik egymást, mindkét régióban rendkívül erős a verseny. Ugyanakkor Nowotny arra is rámutatott, hogy Oroszország mint energiaszállító kulcsszerepet játszik az ellátás biztonságában és ezzel a régió növekedési kilátásainak biztosításában. Nowotny hozzátette: a közép-európai régió, Kína és Oroszország számára egyaránt fontos, hogy gazdaságát exportvezéreltről a belső kereslet által motiválttá alakítsa át, különösen a jelenlegi válság fényében válik ez kulcskérdéssé.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.