BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzleti hangulat: ez volt a leminősítés előtt

Novemberben megállt a GKI–Erste konjunktúraindex romlása, a hazánk leminősítése előtt készült felmérés szerint az üzleti és fogyasztói várakozások is hibahatáron belül ugyan, de javultak.

Előbbi a szolgáltató cégek várakozásainak volt köszönhető, ez az adat többhavi markáns csökkenés után a szeptemberi szintre emelkedett viszsza. Az üzletmenetet ugyanakkor rosszabbnak ítélték a válaszadók, mint októberben. Az ipari bizalmi index minimálisan rosszabb lett, romlott a termelés és a rendelésállományok megítélése, beleértve az exportrendeléseket is.

Az építőipari bizalmi index értéke az októberi növekedés után novemberben nem változott, a kereskedelmi bizalmi index az előző havi jelentős csökkenésnél kevésbé emelkedett. A rendelésekre vonatkozó várakozások kismértékben javultak, romló eladási pozíció és jelentősen csökkenő készletszint mellett. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét rosszabbnak ítéli, mint egy hónappal ezelőtt.

Számítási módszertan

Az uniós támogatással készülő felmérésekből számított GKI–Erste konjunktúraindex a lakossági bizalmi index és az üzleti bizalmi index súlyozott átlaga. Az üzleti szférában – hasonlóan az EU gyakorlatához – a pénzügyi- és a közszolgáltatók nem szerepelnek.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.