BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A britek nemet mondtak, veszélyben az IMF feltőkésítése

London nem vesz részt az euróövezet eladósodott országai Nemzetközi Valutaalapon történő kisegítésében, az ehhez szükséges pénz előteremtésében - írja a Die Presse.

A bécsi lap szerint ugyanis Nagy-Britannia, legalábbis egyelőre, visszatartja a 200 milliárd euró előteremtéséhez szükséges mintegy 25 milliárd euró összegű hozzájárulását. Ezt Jean-Claude Juncker, az euróövezet elnöke közölte hétfőn Luxemburgban, a valutaunió  pénzügyminiszterei részvételével tartott telefonos konferencia  után. "Nagy-Britannia közölte, hogy a hozzájárulását a jövő hónap elején, a G20-ak keretében fogja definiálni" - jelezte Juncker. A többi nem euróövezeti országok, nevezetesen Csehország, Dánia, Lengyelország és Svédország azonban részt akar venni az IMF részére történő befizetésekben, ellentétben Londonnal.

Georg Osborne brit pénzügyminiszter a telefonkonferencia során világossá tette, hogy nem támogat olyan feltőkésítést, amely az eurózóna tagországok megmentését szolgálná. London azonban kész arra, hogy részt vegyen "egy olyan globális erőfeszítésben, amely az IMF erőforrásainak megerősítését célozná." A G20-ak januárban tartanak csúcsértekezletet Mexikóban. Juncker jelezte, hogy a 17  eurózóna tagország 150 milliárd eurót adna bilaterális  kölcsön formájában az IMF-nek. A december 9-i csúcson az EU azon országai, amelyek nem tagjai az  euróövezetnek, kereken 50 milliárd euró összegű hozzájárulást vállaltak. Ennek a fele esne Londonra.

Juncker nyilatkozatában azt is közölte, hogy néhány EU államnak az IMF-nek szánt pénzekről szóló végleges döntés előtt a nemzeti parlamentjük hozzájárulására van szüksége. Az EU üdvözölné, ha az IMF más, pénzügyileg erős tagjai is hozzájárulnának az IMF erőforrásainak erősítéséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.