BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megakadályozták a katasztrófát - A végén Németország fog fizetni

Fred Bergsten amerikai közgazdász úgy hiszi, hogy az eurónak még van esélye.

A Financial Times Deutschland (FTD) című lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy a legutóbbi euró-csúcs további lépés volt a válság megoldására és Európa stabilizálására.

A fiskális unió "a fél lakbér" a teljes gazdasági unióért. Nem hiszi persze, hogy ezzel minden problémát megoldanak, de véleménye szerint a határozatok alátámasztják azt, hogy Európa megakadályozhat egy katasztrofális válságot.

Az FTD-nek arra a felvetésére, miszerint az Egyesült Államokban mégis továbbra is aggodalom mutatkozik amiatt, hogy az európai kormányok nem tettek eleget a válság megfékezésére, az amerikai közgazdász kifejtette, szerint az a fontos, hogy mit tesznek, nem pedig, hogy mit mondanak. Európa vezetői a válság minden fokán eleget tettek azért, hogy megakadályozzák egy robbanás bekövetkeztét.

A végén Németország fizetni fog, és az Európai Központi Bank pedig elég pénzt fog rendelkezésre bocsájtani. Nem kerül sor az euró széthullására. A legnagyobb hiányosságot mindenesetre a növekedés jelenti. A csúcson elfogadott határozatok teljesen a fiskális fegyelemre és a strukturális reformokra tesznek. Ez pedig a következő években igen lassú növekedéshez vezethetne, ha az euróövezet gazdasága egyáltalán növekszik.

Az FTD-nek arra a további felvetésére, vajon van-e szakadék az Egyesült Államok és Németország között a megszorítás és a növekedés mérlegelése során, Fred Bergsten rámutatott, ez nem transzatlanti szakadék, ez két gazdasági tábor közötti vita. Ezt a vitát az Egyesült Államokon belül és Németországon belül folytatják. Ám Németországban is van végül is számos olyan hang, amelyek úgy vélik, hogy a kormány túl kemény ököllel lát neki a válságnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.