BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden ötödik cég tervez elbocsátást

Valamennyi hazai iparágban és régióban romlottak a munkaerőkilátások, eddig nem látott mélyponton a munkaadók várakozása. Az építőiparban tervezik a legtöbben az elbocsátást jövőre. Európai összehasonlításban csak Görögországban rosszabb a helyzet.

A valaha mért legpesszimistább munkaerő-felvételi előrejelzési eredményeket hozták a legfrissebb munkaerőpiaci felmérések Magyarországon. A tendenciáról az elmúlt napokban is jelentek meg hírek, de a pontos számok csak mától nyilvánosak. Eszerint a Manpower Munkaerő-piaci Mutató mínusz 14 százalékponton áll, ami a cég első magyarországi felmérése, 2009. harmadik negyedéve óta a legpesszimistább. A mutató a munkaerőfelvételt és -elbocsátást tervező cégek százalékos aránya közötti különbséget mutatja. Idén első negyedévben még plusz 1, második negyedévben plusz 3 százalék volt ez az érték, azután drámaian romlani kezdett.
Most mind a kilenc mért iparágban és a nyolc régióban negatívak a munkaerő-felvételi kilátások. A legerősebb elbocsátási szándékról az építőipar munkaadói nyilatkoztak, ők a valaha mért legrosszabb előrejelzési adatokat produkálták. A legnagyobb visszaesést az ezelőtti méréshez képest a nagy- és kiskereskedelem várakozásia mutatják: a Munkaerő-piaci Mutató plusz tíz százalékról 27 százalékpontot zuhant, ezzel mínusz 17 százalékos.


Régiók szerinti bontást vizsgálva a legkritikusabb helyzet a Dél-Dunántúli régióban van. Itt az előző negyedévhez képest 21 százalékpontot romlottak a kilátások, a Munkaerő-piaci Mutató pedig így mínusz 26 százalék.

„A munkáltatói előrejelzés a munkaerőlétszám alakulását illetően a legpesszimistább képet mutatja, amióta Magyarországon elkezdtük a munkaerő-piaci felméréseket” – mondja Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezetője. „A gazdasági bizonytalanság több hónapja tart, ami egyértelműen rányomta a bélyegét a ma publikálandó felmérés eredményeire is. Ebből kiderül az is, hogy a magyar munkáltatók fékezik a munkaerő felvételt. A munkát keresők kilátásai a gazdasági válság kirobbanása óta folyamatosan romlanak. A munkáltatók egyértelműen újabb elbocsátásokat, nem is kis mértékű leépítéseket terveznek. A munkavállalók pedig még nagyobb leterheltségre számíthatnak majd.” – tette hozzá. A szakember azt mondta, az építőiparban a legrosszabb a helyzet, de hasonlóan nehéz hónapokat jeleznek előre a vendéglátóipar munkáltatói. A legnagyobb visszaesés a nagy- és kiskereskedelemben várható, az iparágak éves összehasonlításában az egyetlen pozitív adatot a köz és szociális szolgáltatások szférájában mérték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.