BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekedésre jövőre - Semmit nem árul el a kormány

Sokasodnak a kérdőjelek a jövő évi GDP-előrejelzés körül: a kormányzat a végleges német növekedési kilátásoktól teszi függővé a hazai módosítást is, ám a német kormány októberben csökkentette ezt az adatot 1,8 százalékról 1-re, vagyis a kormányzati logika szerint már át kellett volna dolgozni a szeptemberben elkészült büdzsétervet.

Ráadásul egyelőre nincs nyoma a világsajtóban, hogy a kormányuk újabb vágásra készülne, igaz, vannak elemzők, akik szerint erre szükség lenne. A német kormány egyébként még 2008-ban, az akkor kirobbant válság idején sem vágott előrejelzést decemberben: októberben majd 2009 januárjában csökkentett. Megkérdeztük a nemzetgazdasági tárcát, van-e arról információjuk, hogy a német kormány lépésre készül, de nem kaptunk választ. Nincs meg egyelőre a Magyar Növekedési Terv sem, amelynek tárgyalását és bemutatását novemberre ígérte a kabinet. Erről tegnap Matolcsy György miniszter az MNB elnökével konzultált. Megpróbáltunk részleteket megtudni a tárgyalásról, de nem kaptunk érdemi választ a felektől.

Márpedig a ködnek mielőbb fel kellene szállnia: a jövő évi költségvetés tarthatósága múlik azon, hogy milyen makroszámok várhatók 2012-re, mennyire kell rontani a 1,5 százalékosra tervezett növekedést. A költségvetésről 19-ére tervezik a zárószavazást, de ez akár az év utolsó napjára is kitolható.

Miközben Matolcsy György a növekedési tervet készíti, az IMF-tárgyalásokon a tárcáját Pleschinger Gyula államtitkár képviseli. Egyelőre sem ő, sem a delegációt vezető Fellegi Tamás nem szólalt meg az ügyben, hiába tettük fel kérdéseinket a szaktárcának. Nyilatkozott viszont Rogán Antal, a delegáció harmadik tagja. Azt mondta, a döntés hátterében az áll, hogy a külgazdasági kapcsolatok Fellegi Tamáshoz tartoznak – a kormányzati munkamegosztásról egyébként a kor-many.hu-n ennek ellenkezője áll –, saját szerepéről pedig közölte: a tárgyalásokat úgy kell lefolytatni, hogy az eredményt a frakció is elfogadja. Szavai szerint a konzultáció akár még az idén elindulhat, de reális a januári kezdet is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.