BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tetszett Rehnnek az olasz fűnyíró

Üdvözölte és ambiciózusnak minősítette Olli Rehn pénzügyi EU-biztos az új olasz kormány pénzügyi stabilitási és reformprogramját vasárnap éjjel Brüsszelben kiadott közleményében.

Mario Monti miniszterelnök a következő két évre szóló intézkedéscsomagot mutatott be, amely egyebek között 12-15 milliárd euró költségcsökkentést céloz meg, 30 milliárdos bevétellel. Rehn szerint a program nagyon fontos lépés a közkiadások megfékezésének és a gazdasági növekedés segítésének szempontjából, emellett ügyel a szociális egyensúly megőrzésére is. A finn biztos hozzátette, hogy a program a megfelelő időben is érkezett.

Külön méltatta, hogy a terv értelmében jövőre kiegyensúlyozott lehet az államháztartás mérlege, ami kulcsfontosságú lehet az olasz gazdaság iránti bizalom visszaállásában és a magas államadósság fölötti teljes ellenőrzés visszanyeréséhez. Kiemelten dicsérte Rehn a nyugdíjreformokra vonatkozó elképzeléseket és az adóintézkedéseket is.

A növekedéssel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a jelenleg alacsony növekedési képesség nem igazítható ki egyik napról a másikra, de a program segít néhány fontos akadályt eltávolítani.

A bizottság még részletes értékelést tervez az intézkedésekről - szögezte le Rehn, aki arra is biztatta a Monti-kormányt, hogy tartsa meg lendületét, és dolgozzon további intézkedéseken a növekedés ösztönzésének és a munkahelyteremtés fokozásának érdekében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.