BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több tízezres kormányellenes tüntetés már Belgiumban is

Több tízezren tüntettek pénteken Brüsszelben a leendő belga kormány jövő évi költségvetési terveiben szereplő megszorítások miatt.

A szakszervezeti akciót széles körű közalkalmazotti sztrájk is kísérte, amely helyenként súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben. A másfél éves belpolitikai válság után felálló, hatpárti új kormány, amelynek megszületését az elkövetkező egy-két hétben várják, a múlt hét végén döntött arról, hogy jövőre a költségvetés 11,3 milliárd eurós megtakarítást tartalmaz majd.

A kormányról szóló megállapodás és a korábban jelzettnél nagyobb mértékű megtakarítás kidolgozása azt követően vált sürgetővé, hogy az egyik nemzetközi hitelminősítő ügynökség csökkentette a belga államkötvények egyébként kiváló besorolását.

Az adósságválsággal küzdő euróövezetben Belgium rendelkezik az egyik legmagasabb arányú államadóssággal. A szakszervezetek szerint azonban a megszorítások politikája nem jó megoldás a válságra, sőt súlyosbítja azt.  A tüntetők követelték a bérek automatikus inflációkövető rendszerének megtartását is. Az akció szervezői 50-60 ezer résztvevővel számoltak. A szakszervezetek azzal is fenyegetőznek, hogy amennyiben a kormány nem hallgatja meg kéréseiket, határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetnek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.