BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Mercedes 5 százalékpontot tehet hozzá az ipari növekedéshez

Egyre több elemző és intézet jósol Magyarország számára recessziót 2012-re, de egyelőre nagy a kilátásokat övező bizonytalanság. Tavalyhoz hasonlóan ismét több egyszeri hatás nehezíti a tisztán látást, de néhány szektorban már így is látszik az irány.

A tavalyi a mezőgazdaság éve volt, a nagyjából 1,5 százalékos növekedés közel kétharmadát ez az ágazat jegyezte. A növekedés alapja a kedvező időjárás miatt ugrásszerűen javuló növénytermesztési hozam volt, emiatt viszont sok elemző idén visszaesésre számít. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője ugyanakkor úgy véli, a mezőgazdaságnak nem kell feltétlenül visszaesnie, mert a tavalyi év átlagos volt. Az erős növekedés ellenére sem tekinthető magasnak a bázis, inkább az azt megelőző bázis volt kirívóan alacsony, azonban az időjárási tényezők előrejelzése nélkül lehetetlen 2012-re reális prognózist adni. Persze, ha idén pocsék időjárás lesz, visszaeshet, de ezzel szemben igen kedvező esetben tovább nőhet is a termelés – vélekedik a szakember.

Az elmúlt öt év nagy vesztese az építőipar volt, amely termelésének bő harmadát veszítette el a válság nyomán, és még tavaly is közel 10 százalékos zuhanást produkált. Az első három negyedév átlagában 0,4 százalékkal csökkentette ez a hatás a GDP-növekedést. Az elemzők itt is óvatosak, hiszen az elmúlt években rendre abból indultak ki, hogy tovább már aligha eshet a szektor termelése, de valahogy mindig volt még lejjebb. Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza erre az évre is még 8 százalékos mínuszt valószínűsít, amit a lefelé tartó beruházási trendre alapoz. Az építőiparban lassan meglehet az alja, a lakásépítések már aligha esnek ennél jobban vissza – vélekedik Suppan Gergely. A piacot már elviszik a készpénzes vevők, a hitelezés pedig egyelőre úgysem támad fel – indokolja a szakértő, aki azt is reméli, hogy az EU-s beruházások idén végre beindulnak.

A korábbi évtizedek húzóágazata, a feldolgozóipar volt tavaly is a gazdasági növekedés legfőbb motorja. A szektor a növekedés csaknem 90 százalékát generálta 2011 első háromnegyed évében, és valószínűleg ezen csak javítani fog az utolsó három hónap eredménye. Kondrát Zsolt idénre csak 4 százalék körüli növekedést tart reálisnak, és ezt is csak akkor, ha az eurózóna nem esik újabb recesszióba. Különben mi sem ússzuk meg zuhanás nélkül. Suppan szerint viszont 5,5-6 százalékkal nőhet az ipar, ehhez csak a Mercedes kecskeméti üzemének beindulása 5 százalékponttal járul hozzá. Azonban erősödnek a felfelé mutató kockázatok a legutóbbi német konjunktúramutatóknak köszönhetően.

A szolgáltatások alakulása idén nagy kérdőjel, a belső kereslet visszaesése miatt mindenképpen csökkenni fognak mindkét elemző szerint. A tavalyi évhez hasonlóan a bankszektor lehet a legnagyobb vesztes – fejtette ki Kondrát, emellett a restriktív költségvetés miatt az állami szektorban jósol még zsugorodást. Az oktatás kibocsátása a felsőoktatási kvóták csökkentése miatt mérséklődik – mutatott rá Suppan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.