BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Békülékeny Orbán-nyilatkozat nyugtatta a piacokat

Megnyugodott a piac a péntek délelőtti békülékeny hangú kormányzati nyilatkozatok nyomán. Csökkent a CDS-felár, nem gyengült a forint, csökkent a kötvényhozam, miután Orbán Viktor azt mondta, gyors IMF-megállapodásra törekednek, nem nyúlnak hozzá a devizatartalékhoz, Simor András jegybankelnök pedig számíthat a támogatására.

Csütörtökön elkezdődött, pénteken pedig folytatódott, sőt, erősödött a kormányzat retorikai fordulata. Miután Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokért felelős miniszter közölte, hogy gyors megállapodásra törekszik a kabinet, és akár a szigorú gazdaságpolitikai felügyeletet jelentő SBA-hitelről is hajlandó tárgyalni, pénteken Orbán Viktor kormányfő adott sajtónyilatkozatot egy délelőtti megbeszélés után. Simor András jegybankelnököt, Varga Mihályt, Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert és Fellegi Tamást fogadta parlamenti dolgozószobájában, majd az – egyébként Simor András által a forintba vetett bizalom helyreállításért kezdeményezett - konzultációt követően azt mondta, hogy a magyar kormány mindent megtett azért, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek és lezárulhassanak az IMF-EU-tárgyalások.

Hozzátette: Simor Andrással egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság érdeke egy minél előbbi IMF-EU-megállapodás, ezért a kormány tárgyalási mandátumot adott Fellegi Tamás tárca nélküli miniszternek, meghatározták azokat a pontokat, ahonnan a tárgyalásokat el tudja kezdeni, sőt, amelyeknél külön egyeztetés nélkül megállapodást is köthet. Mint mondta, Fellegi Tamás előkészítő tárgyalásokat folytathat Washingtonban, és várják hogy az IMF is kiadja a tárgyalási mandátumot. A kormányfő úgy tudja, a tárca nélküli miniszternek az Európai Központi Bankkal (EKB) is lekötött tárgyalásai vannak, egyedül az EU részéről nincs még időpontja.

További kényes pont a kormányzati politikában a külföld szemében a jegybanktörvény. Erről a kormányfő azt mondta, a "vitatott jegybanktörvény" kifejezetten deklarálja a nemzeti bank függetlenségét. Brüsszel egyébként jelenleg is vizsgálja az első állapota óta sokat finomított, puhított jogszabályt, ám egyelőre nem mondott róla hivatalos véleményt, nem tudni tehát, hogy a „javított” verziót elfogadhatónak, uniós jogrendbe illeszkedőnek tartja-e. "Az EKB tizenöt javaslatából tizenhárom és felet elfogadtunk, könnyen lehet, hogy ez egy európai rekord és továbbra is együttműködőek vagyunk" - fogalmazott minderről ma Orbán Viktor. Hozzátette azt is megállapodtak a jegybankkal: az NGM és az MNB között napi szintű egyeztetések lesznek, Simor András pedig számíthat a kormányfő támogatására. A kormány felkérte a jegybankot arra is, hogy vegyen részt a növekedési terv összeállításában, és hogy vizsgálják meg, a nyugati gazdaságok jegybankjai által alkalmazott eszközök közül mit tud a magyar jegybank felhasználni.

Áttételesen ugyan, de említette Orbán Viktor az elmúlt napok egyik nagy port kavart ügyét is. Sajtóhírek szerint a kormányzat a jegybank devizatartalékából vásárolna devizát, hogy a megyék nemrég átvett adósságát visszafizesse, és elképzelhető, hogy a települések adósságait is valamilyen formában megpróbálhatja leépíteni. Orbán Viktor szerint ugyanakkor a Simor Andrással folytatott pénteki tárgyaláson nem került szóba a nemzeti bank devizatartaléka, mivel a kormány a jegybank függetlenségét kiindulópontnak tekinti.

Beszélt Orbán Viktor, és előtte egy reggeli televízióműsorban Giró Szász András kormányszóvivő azokról az általuk rémhíreknek nevezett találgatásokról is, hogy befagyaszthatják a bankbetéteket: a kormányszóvivő azt állította, hogy szó sincsen ilyen tervekről, a kormány garantálja a magányszemélyek betéteit. Orbán Viktor szerint a magyar pénzügyi rendszer biztonságáért ma az MNB tudja a legtöbbet tenni, a kormány pedig ebben teljes mértékben segíti a jegybankot. „Az emberek pénzét illetően pedig azért nem tudok mit mondani, mert ahhoz a kormánynak nincsen semmi köze, a betétesek pénze a betéteseké, a kormány nem is foglalkozik a kérdéssel” - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, elképzelhetetlennek tartja, hogy egyáltalán napirendre tűzzenek ilyet.

Mindezeket a piac nyugtatásként értékelte. A Magyarországgal kapcsolatos hangulatot tükröző mindegyik index javult pénteken kora délutánig. A magyar CDS-árazás, vagyis az államcsőd kockázatát jelző piaci árazás meredek zuhanással, 700 bázispontos sáv alá süllyedt a pénteki londoni kereskedésben. Az index előző nap még 750 bázispont feletti rekordszinteken járt. Londoni elemzők úgy értékelték, hogy "eltúlzottak" a magyar szuverén törlesztésképtelenséggel kapcsolatos piaci aggályok.

Fellendült a forint is péntek délelőtt: a csütörtöki 324 feletti történelmi mélypontról Fellegi Tamás csütörtöki nyilatkozata kezdte visszarántani, este 319 körül járt az eurónkénti árfolyam, ez erősödött péntek délelőttre 316 alá, majd enyhén gyengülve jelenleg 317 körül járt a kurzus. Mindeközben a 10 éves magyar állampapírok hozama a péntek reggeli 10,2 százalékos szintről 9,8 százalékra csökkent a Bloomberg adatai alapján a másodlagos piacon.

A Bloomberg hírügynökség címlapján foglalkozott Magyarországgal annak kapcsán, hogy az ország jelezte, gyors megállapodást szeretne a Nemzetközi Valutaalappal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.