BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Év végi lassulás az iparban

Kedvező jeleket mutat az ipar, a múlt év végi termelési adatok alapján túllendült a holtponton a szektor, noha a jövő egyre bizonytalanabb.

Az előző két havi, 3 százalékos emelkedésről novemberre 3,5 százalékosra gyorsult a szektor kibocsátásának éves növekedése a KSH előzetes adatai szerint. Ezzel az első tizenegy havi adat 5,6 százalékos lett, és a tendencia alapján az éves átlag is e körül lehet. A novemberi termelés az októberit – szezonálisan kiigazítva – 4,2 százalékkal múlta felül, ilyen a januári, egyszeri hatásoknak köszönhető kiugrást leszámítva bő másfél éve nem fordult elő.

A jó teljesítmény a gazdasági növekedés egészére is pozitív előjelnek számít. Mivel semmi nem utal a belföldi kereslet élénkülésére, így valószínű, hogy az exportpiacok bővülése segítette az ágazatot tavaly év vége felé. A 2011 második felében megfigyelhető lassulás is ennek a területnek tudható be, a veszélybe került európai és azon belül is a német konjunktúra miatt. A következő hónapok során beinduló kecskeméti Mercedes-üzem termelése azonban jócskán megdobhatja az idei számokat, a legtöbb szakértő bőven két számjegyű volumennövekedésre számít az idén. A magyarhoz hasonlóan azonban az európai prognózisok is hétről hétre alakulnak, így még nagy a bizonytalanság az ipar kilátásaiban is.

Megjelentek a novemberi termelői árak is az iparból, öszszességében 2,5 százalékos éves emelkedést mért a KSH havi alapon, míg az egy évvel korábbit 8 százalékkal haladták meg az árak. Az elmúlt három hónap drágulásában erőteljes szerepe van a forintárfolyam gyengülésének, illetve a egyes nyersanyagok, főként a kőolaj drágulásának. Az elmúlt hetek hektikus árfolyamváltozásai nem kedveznek a kiszámíthatóságnak, így valószínűleg öszszességében kevés termelő tudott belőle profitálni. Ha azonban egy a tavalyinál gyengébb, 300 forint körüli szinten stabilizálódna a forintárfolyam, az az exportra termelő cégeknek rövid távon segítene versenyképesebbé válni.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.