BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: nőttek a pénzpiaci kockázatok

Az euróövezeti válságkezelést és a bankrendszer problémáit orvosolni hivatott számos intézkedés ellenére nőttek az elmúlt hónapokban a pénzpiaci stabilitásra ható kockázatok - értékelt féléves Globális pénzügyi stabilitási jelentés kiadványának negyedéves felülvizsgálatában a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az IMF jelentésében kiemeli: a jelentős intézkedések ellenére az államadósság finanszírozása sok esetben kihívások elé néz és továbbra is vannak negatív irányba ható kockázatok. Hozzátette: ha a finanszírozási gondok ahhoz vezetnek, hogy a bankok csökkentik eszközállományukat, ez az euróövezeti gazdaságokban negatív tovagyűrűző hatásokat eredményezhet.

A Valutaalap szerint az Egyesült Államok és néhány másik fejlett gazdaság különösen ki van téve az euróövezeti válság mélyülésének, ezért további intézkedésekre van szükség a bizalom helyreállítása érdekében. A szükséges lépések között van a mentőalap kapacitásainak növelése, a bankok forráshoz jutásának biztosítása, illetve a folyamatos reálgazdasági hitelkihelyezés fenntartása.

Az IMF szerint az euróövezeti pénzpiaci feszültségeken jelentős mértékben enyhítettek az Európai Központi Bank (EKB) decemberi intézkedései. Emlékeztetett: az EKB hároméves likviditási tendert hirdetett amelyről nagy összegben hívtak le forrásokat ez euróövezeti bankok; ezen felül, a frankfurti szervezet enyhített a bankok fedezeti követelményein. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nagy likviditáskihelyezés ellenére egyelőre kevés hatása látszik az intézkedéseknek az euróövezet perifériájához tartozó államok - elsősorban hosszú távú - hozamszintjei tekintetében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.