BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sarkozy bekeményít? - Jöhet az új pénzügyi adó

Franciaország elszánt arra, hogy szükség esetén német és európai hozzájárulás nélkül is bevezesse a pénzügyi tranzakciós adót - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hétfői számában a nap folyamán Berlinben sorra kerülő újabb Merkel-Sarkozy találkozó előtt.

A francia kormány  vasárnap bejelentette, hogy februárban erről szóló törvényjavaslatot akar beterjeszteni a parlamentbe. Nicolas Sarkozy elnök ugyanis - a szavai szerint - nem akar "más országok beleegyezésére várni". "Azért fogjuk bevezetni az adót, mert hiszünk benne" - jelentette ki a francia elnök péntek este. A FAZ által idézett közvélemény-kutatások szerint  Sarkozy jelentősen kihívója, a szocialista François Hollande mögött áll az április 22-én és május 6-án Franciaországban tartandó elnökválasztás előtt.

A francia kezdeményezés azonban több európai fővárosban is ellenállásba ütközik - írja a továbbiakban a FAZ. A német kormány szóvivője már pénteken közölte, hogy a szövetségi kormány közös európai megoldásra törekszik. Mario Monti olasz kormányfő, valamint az Európai Bizottság is óvott a francia egyoldalú kezdeményezéstől. David Cameron brit miniszterelnök pedig a hét végén jelezte, meg fogja vétózni a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését, hacsak azt nem globálisan alkalmazzák. Az Egyesült Királyság attól tart ugyanis, hogy az adó ártana a londoni City-nek, amely globális pénzügyi központ és ahol az adó nagyrészét fizetnék. 

Franciaországban is tapasztalható ellenállás. A Paris-Europlace pénzpiaci lobbyszervezet szerint a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése francia munkahelyek megszűnését idézné elő, és tovább csökkenne a francia gazdaság hitellel való ellátása. Megfigyelők úgy hiszik, hogy az adót a legjobb esetben az eurótérségben lehetne bevezetni, hiszen azt Nagy-Britannia és Svédország hevesen ellenzi.

Ugyanakkor a Handelsblatt úgy értesült, hogy a Merkel-Sarkozy találkozó előtt Nagy-Britannia kompromisszumkészségét jelezte az euróövezet felé. A Financial Times szerint szó lehetne arról, hogy Nagy-Britannia csatlakozik az Európai Valutaalap tőkéjének emeléséhez. Ezt korábban Cameron miniszterelnök elutasította. Számos eurószkeptikus tory képviselő ugyanis erőteljesen elvetette az euróországok megsegítését. Brit kormánykörök szerint azonban e magatartás változhatna, ha más olyan fontos országok, mint Kína vagy Japán szintén támogatnák az IMF-t a tagországoknak nyújtandó segélyt illetően - írja a Handelsblatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.