BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több országra csaphat le az S&P

A hitelminősítő közölte, hogy a G20 országok közül többet is leminősíthet 2015-től, amennyiben az érintett államok nem csökkentik jelentősen egészségügyi kiadásaikat.

Az S&P elemzésében rámutat, hogy a fejlett országok számára a következő néhány évtizedben egyre növekvő terhet jelentenek majd az elöregedő társadalom miatt jelentkező egészségügyi kiadások. A hitelminősítő ezért 2015-től több G20 ország tekintetében is leminősítést helyezett kilátásba a szükséges reformok hiányában. Marko Mrsnik, a szervezet elemzője a Reutersnek úgy fogalmazott: ha a kormányok nem változtatják meg az egészségügyi kiadások struktúráit, tarthatatlanná válik a helyzet.

A helyzet furcsasága, hogy az országok fejlettségének növekedésével párhuzamosan válik egyre bonyolultabbá és költségesebbé az egészségügyi rendszer, vagyis ezen a téren a legfejlettebb államokat fenyegeti leginkább a leminősítés. Japán például a lakosság száma 2060-ra várhatóan 30 százalékkal csökken és ötből két állampolgár 65 éven felüli lesz. Az egészségügyi- és nyugellátást is magába foglaló szociális kiadások jelenleg a GDP 22 százalékát emésztik fel az országban. Az elöregedő társadalom és a termékenység csökkenése egyébként Japán tehetősebb szomszédait is érinti; Dél-Korea, Szingapúr és Tajvan is igyekszik programokkal növelni a születések számát, egyelőre nem túl sok sikerrel.

És bár a fejlődő országokban a kedvezőbb demográfiai folyamatoknak köszönhetően kicsit nagyobb a mozgástér, Thaiföldön így is a lakosság csaknem egynegyedét teszik ki a 60 felettiek 2030-ra, szemben a jelenlegi 13 százalékkal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.