BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újraterveznék a görög mentőcsomagot

A közeljövőben ismét módosulhat a Görögországnak szánt második, jelen állás szerint 130 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag – a Nemzetközi Valutaalap egy belső dokumentuma szerint legalábbis –, mivel az ország még a legutóbb elfogadott tervek mellett sem lesz képes hosszú távon fenntartani adósságpályáját.

A Spiegel által megszellőztetett IMF-tanulmány három lehetőséget említ a probléma orvoslására: vagy a görög állam hajt végre az eddiginél is keményebb megszorításokat, vagy az ország külföldi hitelezői vállalnak be még nagyobb veszteségleírást, vagy az euróövezeti országok tesznek be még több pénzt a görögmentő kalapba. Arról már korábban szivárogtak ki hírek, hogy a görög kormány ötven százalék helyett hetvenszázalékos adósságelengedést szeretne elérni hitelezőinél.

A DPA hírügynökség szerint január közepére megegyezés születhet a kérdésben, egyelőre azonban kérdéses, sikerül-e érvényesíteni akaratát a kabinetnek, illetve hány befektető hajlandó belemenni az elvileg önkéntes adósságleírásba. A valutaalap véleményét a görög gazdasági helyzet romlásával indokolta – a GDP még 2012-ben is három százalékkal zsugorodhat a tavalyi mintegy hatszázalékos mínusz után –, ráadásul sem az adókból, sem a privatizációkból nem folyt be annyi bevétel, mint várták.

A trojka – az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) – egyébként január 16-án látogat ismét Athénba, hogy értékelje a helyzetet és döntsön a további lépésekről. Görögországot jelenleg még az első, 110 milliárd eurós hitelcsomagból finanszírozza a nemzetközi közösség: a következő, ötmilliárd eurós részletet márciusban kellene megkapniuk a helléneknek.

Ennek azonban az a feltétele, hogy az új kormányfőnek, Lukasz Papademosznak sikerüljön keresztülvinni a legújabb megszorításokat, például további adóemeléseket és a nyugdíjak csökkentését.

Papademosz már év elején arra figyelmeztette a görög társadalmat, hogy továbbra is fennáll a „rendezetlen, katasztrofális államcsőd” veszélye, a következő három hónap pedig „különösen kritikus lesz”. Megjegyezte azt is, hogy a dolgozóknak újabb fizetéscsökkentést kell majd lenyelniük a takarékossági célok teljesítése érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.