BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Lázár terve államcsődre utalhat a befektetők szemében

A forint a hét első napján gyengülni kezdett, azonban ennek ellené is folytatódhat az előző hetek erősödési trendje. Ehhez arra van szükség, hogy fennmaradjon a kedvező hangulat, Lázár János önkormányzati adóssággal kapcsolatos gondolatkísérletei lekerüljenek a napirendről, és rendben menjenek az IMF-tárgyalások.

Az eurót reggel 290 forint körül jegyezték, majd a hazai deviza gyengülni kezdett a globális hangulat romlásával, illetve a bizonytalanságok felerősödésével. Délután 293 forint körül jegyzik az eurót.

A Görögországgal kapcsolatos bizonytalanságok hatást gyakorolnak a piacokra” – mondta a Világgazdaság Online-nak Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere kiemelte, néhány hónapja még úgy tűnt, hogy 50 százalékos veszteséget kell leírni a magánbefektetőknek a görög kötvények után, azonban most már inkább 70-80 százalékról hallani.

„Azzal kapcsolatban is bizonytalanság uralkodik, hogy Görögország egyáltalán megkapja-e a második, 130 milliárd eurós mentőcsomagot” – mondta el Bebesy. Nem tudni ugyanis, hogy teljesíteni tudják-e a hitelezők által várt intézkedéseket, a további megszorításokat - magyarázta.  Emlékeztetett, Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke hétvégén azt mondta, Görögország csődbe mehet.

„Görögország helyzete egyre reménytelenebbnek tűnik, a hétvégén sem sikerült megállapodniuk a magánhitelezőkkel, ami tovább hátráltatja a második mentőcsomag részleteinek tárgyalását” – vélekedett elemzésében Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makrogazdasági elemzője.

Az ország csődöt jelenthet be, ha a március 20-án lejáró 14,5 milliárd eurónyi kötvényt nem sikerül refinanszíroznia – tette hozzá.

Bebesy szerint Görögország csődje feltehetően nem jelentene szisztematikus kockázatot, mint amilyen a Lehman Brorhers csődje volt, azonban jelenleg minden befektető ideges. „A görög csőd ugrás lenne az ismeretlenbe” – tette hozzá.

A közgazdász szerint hazai hírek is okozhatnak fejfájást. Lázár János terve, miszerint az önkormányzatok devizában kibocsátott kötvényeinek árfolyamveszteségét osszák meg a bankokkal, még az IMF-tárgyalásokra is hatást gyakorolhat.

„Újabb veszteséget kellene elviselni a bankoknak, és az IMF sem üdvözölné ezt” – vélekedett Bebesy Dániel.

Most Magyarországon lecsillapodtak a kedélyek az IMF-tárgyalások kapcsán, és a globális hangulat húzta magával a régiót is. Az Európai Központi Bank 3 éves hiteleket nyújtott még tavaly a bankoknak, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve pedig megelőlegezte a mennyiségi monetáris lazítás harmadik körét, amely javította a hangulatot, mondta a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzser.

Lázár János önkormányzati devizaadósság rendezéssel kapcsolatos ötletei veszélyes gondolatkísérletek, a befektetők ugyanis könnyen asszociálhatnak arra, hogy a következő lépésben a kormány már a magyar államadósság  elengedésére tesz majd javaslatokat. Ha ezek az ötletek lekerülnének a napirendről és rendben folynának a tárgyalások az IMF-el, támogató globális hangulat mellett, tovább erősödhetünk – mutatott rá Bebesy.
 
Hozzátette: Egyes piaci szereplőknél még továbbra is alulsúlyozás van érvényben a magyar eszközökre, így jó hangulatban tovább erősödhetünk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.