BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztő kötvényhamisítás, hatezer milliárd dollár egy zürichi raktárban

Hatezer milliárd dollárnyi hamis amerikai államkötvényt foglalt le a rendőrség egy svájci raktárépületben. A zürichi rajtaütésben három fémládát találtak, ezekben voltak a papírok, melyeken az állt, hogy a Federal Reserve bocsátotta ki az értékpapírokat 1934-ben – adta hírül a BBC.

Az olasz ügyészség azt közölte, hogy svájci kollégáik segítségével egy szervezett bűnözői bandát füleltek le az óriási fogással, nyolc embert tartóztattak le és hallgatnak ki csalás és más bűncselekmények miatt.

A hatóságok egyelőre nem tudják, mi volt a bűnözők terve a papírokkal, de vélhetően megpróbálták eladni azokat. A dél-olaszországi Potenza település nyomozói szerint a csalás fenyegethette volna a nemzetközi pénzügyi biztonságot.

2009-ben már legalább három alkalommal foglaltak le Olaszországban hamis amerikai kötvényeket. Ezúttal azonban „nagyban játszottak” a bűnözők, a hamis papírok névértéke majdnem az egész amerikai államadósság fele.

A hatezer milliárd dollár napi árfolyamon több mint 1300 ezer milliárd forint, ami szűk 30 ezer milliárdos hazai gazdasági teljesítménnyel számolva majdnem fél évszázados GDP-t jelent. A bő 20 ezer milliárdos államadóssággal kalkulálva több mint hatvanszor fizethetné vissza Magyarország minden hitelét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.