BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így folynak el offshore cégekbe a hazai adóforintok

Hiányosak a hazai gazdaságot védő jogszabályok, így semmi sem akadályozza meg, hogy az itt elért eredményt a vállalkozások magyarországi adóztatás nélkül kivigyék az országból, jelentős adóbevételtől megfosztva a hazai költségvetést – véli Erdődi Zoltán, a Konto Roll Management Kft. adószakértője.

Magyarországon jelenleg több mint 6000 cég működik off-shore tulajdonossal, azaz több cég működik off-shore tulajdonosi háttérrel, mint ahány cseh, holland, spanyol és angol együttvéve. Összesen 6665 társaság tulajdonosai között találunk off-shore hátterű cégeket, s ebben a számban nincsenek benne azok a vállalkozások, amelyeket áttételesen, vagy akár többszörös áttétellel birtokolnak ilyen társaságok. Ezekkel együtt vélhetően jóval nagyobb ez a szám. Leginkább a „ciprusi tőke" keresi az itthoni lehetőségeket, jelenleg több ciprusi hátterű társaság tevékenykedik az országban, mint ahány cseh, vagy spanyol tulajdonú vállalat.

Mindez azért lehetséges, mert hiányosak a hazai gazdaságot védő jogszabályok, amelyek az adótörvények adta kiskapukkal szemben védhetnék gazdaságunkat attól, hogy az itt elért eredményt a vállalkozások magyarországi adóztatás nélkül kivigyék az országból, jelentős adóbevételtől megfosztva a hazai költségvetést – véli Erdődi Zoltán, a Konto Roll Management Kft. adószakértője.

Erdődi szerint nemcsak az offshore országokkal van baj, olyan is előfordul, hogy a kétoldalú nemzetközi szerződések – legalábbis szellemükben - ellentmondanak a hazai jogszabályoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.