BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepte a londoni elemzőket az áfa-emelés áremelő hatása

Az üzemanyagárak mellett az áfa-emelésnek "a piac által alábecsült" mértékű átszűrődése okozta a januári inflációs meglepetést - vélekedtek a múlt havi inflációs adatok keddi ismertetése után londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint azonban ha a forint stabil marad, az infláció miatt nem feltétlenül kell számítani további MNB-kamatemelésre.

Az MTI előzetes felmérésbe bevont nagy londoni befektetési és elemzőházak széles sávban mozgó, 4,8-5,3 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi, teljes kosárra számított januári inflációra, a KSH keddi ismertetése szerint azonban az éves inflációs ütem 5,5 százalék volt a múlt hónapban.

Az inflációs adatok közlése utáni kommentárjukban a 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég közgazdászai - akik 5,3 százalékos prognózisukkal a legközelebb jártak a tényleges ütemhez - úgy vélekedtek, hogy a legnagyobb előrejelzési bizonytalanságot az áfa-emelés átszűrődési mértéke jelentette. A ház szerint ezt a hatást a piac előzetesen alábecsülte.

A 4cast elemzői szerint a vártnál nagyobb áfa-átszűrődés okai között lehet a magyar vállalati szektor "már eddig is papírvékony" profitrése, valamint a december végi, január eleji forintárfolyam-sokk.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői a keddi adatismertetés után az eddigi 5,0 százalékról 5,5 százalékra emelték az idei egész éves átlagos magyar inflációra adott előrejelzésüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.