BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új szabályok a hétfői áfabevallásnál!

A hétfőn esedékes havi áfa bevallások esetében már a megváltozott áfa-visszaigénylési szabályok szerint kell nyilatkozniuk a cégeknek, s alapesetben 75 napig kell várniuk a visszaigényelt áfa összegére. Bizonyos feltételek mellett azonban továbbra is életben marad a korábbi 30, illetve 45 napos határidő, ám az ehhez szükséges feltételek fennállásáról az adózónak nyilatkoznia kell a bevallásban – összegez az RSM DTM szakértője blogbejegyzésében.


 
„Van lehetőség a mérlegelésre. A 30, illetve 45 napos kiutalás kérelmezhető, amennyiben az adólevonással érintett minden egyes számla kiegyenlítése megtörténik a bevallás benyújtásáig. Ennek akkor is meg tud felelni egy társaság, ha a még ki nem fizetett számlákat nem állítja be az aktuális bevallásába, hanem ezeket a tételeket egy későbbi bevallásában szerepeltetve, később él levonási jogával” - írta közleményében Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere. „Fontos mérlegelni, hogy mi a hatékonyabb a cég számára, ha hamarabb megkapja pénze egy részét, vagy érdemes-e kivárnia a 75 napot, hozzájutva a teljes összeghez. Tekintettel kell lenni a számla kiegyenlítésének időpontjára, illetve a kifizetett és még nyitott szállítók arányára is.”
 
A fentiek eldöntése a negyedéves bevallók számára még nagyobb fejtörést okozhat, hiszen ha a ki nem fizetett számlák áfáját nem állítják be levonható tételként az aktuális bevallásukba, akkor nekik további 90 napot kell várniuk arra, hogy azt az adóhatóságtól visszakapják.
 
Ami a fordított áfát illeti: a belföldi fordított adózás alá eső ügyletekhez, a közösségen belüli beszerzésekhez, illetve a közösségen belülről igénybevett szolgáltatásokhoz kapcsolódó számlákat – amelyeknél nincs átterhelt áfa – ugyanúgy kell kezelni, mint a normál belföldi adóalanytól kapott és átterhelt áfát tartalmazó számlákat. Ezeknek a számláknak az esetében az adózó gondolhatja úgy, hogy mivel nincs ezzel kapcsolatban befizetési kötelezettsége – ugyanis amennyiben jogosult az áfa levonására, akkor ugyanabban a bevallásában beállítja fizetendő, illetve levonandó adóként is ugyanazt az összeget –, ezért a megfizetettséget nem is kell vizsgálni. Azonban az ilyen típusú számláknál is ellenőrizni kell, hogy ki lettek-e fizetve, hiszen ezeknek a számláknak az áfatartalmát is szerepelteti az adózó a levonható adók között.
 
Az adózás rendjéről szóló módosított törvény – egyetlen kivételként – megfizetettnek tekinti a szerződésben előre kikötött garanciális visszatartás miatt ki nem fizetett számlákat.
A módosított előírásokat a 2012. február 1-jén, vagy azt követően benyújtott adó-visszaigénylés esetében kell alkalmazni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.