BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre aggasztóbb a helyzet Írországban

Egyre aggasztóbb jelek mutatkoznak Írország gazdaságában a korábbi nemzetközi segítség ellenére is. Az ír statisztikai hivatal felmérése szerint a 2011 utolsó negyedévében 0,2 százalékkal esett a GDP – ami még nem lenne probléma – az előző negyedév 1,1 százalékos csökkenése után – jelenti az Equilor.

Visszanézve az előző évek tendenciáit azonban a látottak már aggodalomra adhatnak okot (2008-ban  3 százalékos, 2009-ben 7 százalékos, 2010-ben 0,4 százalékos lejtmenet), így nem túlzó kijelenteni, hogy idén sem várható gazdasági növekedés az íreknél.

Az ír kormánynak újra kell éleszteni az ország gazdasági vérkeringését a foglalkoztatás növelésén keresztül, hogy csökkenteni tudja a költségvetésben tátongó lyukakat. Az adóemelés is elkerülhetetlen meglátásunk szerint, mivel a 38 milliárd eurós bevételi oldal nem fedezi az 56 milliárd eurós kiadásokat.

Írország pénzügyminisztere, Michael Noonan tárgyalásokat kezdeményez az EKB-vel az adósságok visszafizetésének elhalasztásáról, hogy a kormány 3,1 milliárd euróval csökkenteni tudja az idei évi kiadásokat. A 2010-ben elfogadott 47 milliárd eurós hitelezői tartozás (Anglo Irish Bank és Irish Nationwide sikertelen államosítása) visszafizetésének újratárgyalása is elkerülhetetlen. Kíváncsian várjuk, hogy ebben mennyire lesz partner az EKB.

A 2012-re tervezett 1,3 százalékos gazdasági növekedést a folyamatok láttán nagyvalószínűséggel el lehet felejteni. Főleg, ha hozzátesszük, hogy Nagy-Britannia és Amerika (két fő kereskedelmi partner) gazdasági trendjei sem segítik túlságosan az ország fellendülését jelen pillanatban – vélik az Equilor elemzői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.