BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel elutasította, a kormány kineveti a francia elnökjelöltet

Angela Merkel közölte, hogy nem kíván találkozni a francia elnökjelölt François Hollande-dal. A francia kormány tagjai ironizáltak a helyzeten, hangsúlyozva, hogy a szocialista jelölt ne elég fontos ahhoz, hogy az európai vezetők a kiközösítésére szövetkezzenek.

A német kancellár már korábban egyértelművé tette, hogy Nicolas Sarkozyt támogatja, most viszont azt is leszögezte, hogy nem fogadja szocialista ellenlábasát. A Der Spiegel úgy tudja, hogy az európai nagyhatalmak jobboldali vezetői (Merkel, Cameron, Rajoy, Monti) megállapodtak abban, hogy nem találkoznak Hollande-dal, mivel az elnökjelölt újra akarja tárgyalni az uniós költségvetési paktumot, amit a fent említett kormányfők teljes mellszélességgel támogatnak - írja a Les Échos.

Hollande állítása szerint nem tulajdonít nagy jelentőséget a bejelentésnek, hiszen "a francia nép" választja meg az elnököt. A jelölt szóvivője kiemelte, hogy nem meglepő az európai jobboldal viselkedése, Hollande viszont hamarosan Párizsban találkozik a baloldali pártok legfontosabb tagjaival. François Baroin gazdasági miniszter szerint viszont kedves tréfa az ötlet az európai vezetők összefogásáról, hiszen nehezen elképzelhető ilyen szövetség egy olyan politikus ellen, aki gyakorlatilag ismeretlen Európában. Hasonlóan vélkedett François Fillon miniszterelnök is, aki szerint maga az ötlet, hogy az európai vezetők telefonkonferenciát tartanak ez ügyben, elképesztő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.