BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sarkozy arra készül, hogy magára haragítsa a multikat

A CAC 40-ben szereplő vállalatok átlagosan mindössze 8 százalékot adóznak, míg a kiscégek esetében az arány 30 százalék – ezen az igazságtalanságon változtatna Nicolas Sarkozy reménybeli következő elnöki ciklusa során.

A CAC 40 tömörítő a legjelentősebb francia cégeket, csakhogy a statisztikák ezeknek csak fele fizet társasági adót. Erre legjobb példa a Total; az olajipari konszern egyetlen eurocentet sem fizetett 2011-ben a francia államnak, miközben világszerte 11,4 milliárd eurós profitot gyűjtött. A helyzet oka az, hogy a társasági adót csak a franciaországi üzleti tevékenységük után fizetik a cégek, a Totalhoz hasonló multik egy része pedig a hazai terepen egyáltalán nem termel profitot, társasági adót csak külföldön fizet – írja a Le Figaro.

A legfrissebb adatok szerint a legnagyobb cégek átlag 8 százalékkal adóznak, miközben a tíznél kevesebb alkalmazottat foglalkoztatók 30 százalékot. Ha az ötezer alkalmazott fölötti cégeket vesszük figyelembe, a pénzügyminisztérium tavalyi mérései szerint az adózási szint 19 százalék, a száz és kétszáz fő közötti cégeknél viszont 39 százalék.

Nicolas Sarkozy azt tervezi, hogy változat a helyzeten: a francia cégeknek a jövőben a globális üzleti eredményük után kellene adót fizetniük, ettől 2-3 milliárd eurós bevétel vár évente Párizs. Más kérdés, hogy mivel ehhez az adóhoz a cégek globális eredményeit vennék figyelembe, a szakértők szerint ezért újra kéne tárgyalni a többi országgal kötött adózási megállapodásokat, ami akár egy évtizedet is igénybe vehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.