BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi határt tört át az amerikai kereskedelem

Az Egyesült Államok tavaly 103,9 milliárd dollár értékben exportált termékeket Kínába - közölte az Amerikai-Kínai Üzleti Tanács. Ezzel első ízben szárnyalta túl a 100 milliárd dolláros határt.

Kína a harmadik legnagyobb exportpiac az Egyesült Államok számára. A Kínába irányuló amerikai export rendkívüli fontosságú az Egyesült Államok gazdasági egészsége szempontjából, mert jó munkahelyeket teremt az amerikai dolgozók részére - hangoztatta Erin Ennis, a tanács alelnöke.

2000 és 2011 között a Kínába irányuló amerikai kivitel értéke 542 százalékkal növekedett, a 2000-ben feljegyzett 16,2 milliárd dollárról 103,9 milliárdra. Ezen kívül a Kínába irányuló amerikai export  gyorsabban állt talpra a recesszió után, mint a világ más részeibe irányuló amerikai kivitel - tette hozzá Ennis.

Közben a kínai kereskedelmi minisztérium jelezte : Kína örömmel veszi az Egyesült Államoknak azon intézkedéseit, melyek elősegítik a csúcstechnológiai termékekkel folytatott kétoldalú kereskedelem bővítését. Ám Sen Daniang, a tárca szóvivője hozzátette: eddig Kína nem látott lényeges lépést az Egyesült Államok részéről a Kínába irányuló amerikai export ellenőrzésének enyhítésére. "Kína reméli, hogy az Egyesült Államok komolyan teljesíti kötelezettségvállalásait, és megváltoztatja a Kínával szemben alkalmazott diszkriminációs gyakorlatát"  – idézte a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivőjét a pekingi állami televízió.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.