BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: Az áfa emelése miatt nagyot nőtt a bevétel

Az idén az első negyedévben 533,8 milliárd forint nettó pénzforgalmi áfa bevétele származott a költségvetésnek, ez 47,5 milliárd forinttal, csaknem 10 százalékkal több, mint az előző év első negyedévében - olvasható Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek egy országgyűlési képviselő kérdésére csütörtökön adott írásbeli válaszában.

Az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában a miniszter azt írta: a növekedésben jelentős szerepet játszott az áfakulcs emelése, amelynek pontos hatását a 2012. első negyedéves áfabevételekből április elején még nem lehet elkülöníteni, ugyanis az ehhez szükséges részletes adatok még nem állnak rendelkezésre.

Ferenczi Gábor (Jobbik) országgyűlési képviselő azt kérdezte a minisztertől, hogy mennyi többletbevétel származott 2012. első negyedévében a 27 százalékra emelt áfából.

Úgy fogalmazott: az áfa 27 százalékra történő emelését nem önmagában, hanem a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést elősegítő adóteher-átrendezés keretén belül kell értékelni.

A növekedésbarát adópolitika irányvonala a munkahelyteremtés ösztönzése, a vállalkozások terheinek csökkentése és a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése köré összpontosul. Ennek megvalósulása az élőmunkára rakódó terhek, valamint a beruházásokat ösztönző adók csökkentése által valósul meg, amely reformok költségvetésre gyakorolt ideiglenes negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében további adópolitikai intézkedéseket kellett megvalósítani. Ezen intézkedések a gazdasági növekedést kevésbé befolyásoló adók átalakításával, valamint a jelentős extraprofittal rendelkező gazdasági szektorok különadók formájában történő megadóztatásán keresztül valósult meg - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Mint fogalmazott, az adórendszer kialakításának további lényeges szempontja, hogy a kormány kiemelt céljának megfelelően a világgazdasági válság kedvezőtlen körülményei között is ragaszkodik a GDP-arányos költségvetési hiány megfelelő keretek között tartásához, ezért jelentős tartalékok képzését valósítja meg a költségvetésben.

Hozzátette: a tartalékokhoz szükséges források biztosítását részben az áfa általános kulcsának 2 százalékponttal való emelése teszi lehetővé. Az emelés tette lehetővé azt is, hogy létrehozzák az Országvédelmi Alapot, amely biztonsági tartalékként szolgál a rendkívüli, negatív hatásokkal szemben.

A forgalmi adó emelésének hátterében az áll, hogy a kormány lehetőségeihez mérten inkább a közvetett adók szerepét kívánja növelni az adószerkezeten belül. Az intézkedés előnye, hogy a levonásra jogosult cégeknek – a tételes levonási tilalom alá eső beszerzésektől eltekintve – az áfakulcs emelése nem jelent költségnövekedést - írta a nemzetgazdasági miniszter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.