BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrott a rendelésállomány

Az ipari termelés volumene februárban a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 3,4 százalékos visszaesést mutat – erősítette meg pénteken a KSH az előzetes becslést.

A közúti gépjárművek gyártásában 17 százalékot megközelítő bővülést, a híradás-technikai berendezések területén viszont 43 százalékos visszaesést regisztráltak, utóbbi adat a Nokia termelésének csökkenésével is magyarázható. A legdinamikusabb növekedést a dohánytermékek gyártásánál láthatjuk: itt a termelés 64, az értékesítés közel 109 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Szembeötlő a belföldi rendelésállomány 57 százalékos a vegyiparban regisztrált 281 százalékos bővülésnek betudható emelkedése – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője. Márciustól ebben a sorban már jelentkezhetnek a Mercedes-gyár hazai beszállítóinak megrendelései is. Ez bizakodásra adhat okot, különösen, ha figyelembe vesszük az MLBK márciusi beszerzésimenedzser-indexét, amelyet egyebek mellett a megrendelések részindexe hajtott 13 havi csúcsra.

A szakember szerint az exportmegrendelések februári visszaesése a magas bázisnak és a külpiacok megtorpanásának tudható be, de a német mutatók a­lap­ján javulás várható. A Mercedes-gyár beindulásával a járműgyártás áprilistól 50-60 százalékos éves bővülést mutathat – véli Suppan Gergely, aki az év egészére továbbra is 5 százalékos növekedést valószínűsít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.