BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF-megállapodásig a piac türelmes lesz Magyarországgal

Varga Mihály tegnap reggeli nyilatkozata szerint 15 milliárd euró összegben, 3 éves futamidővel kellene Magyarországnak megkötnie a hitel-megállapodást.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a TV2 reggeli műsorában kifejtette: jelenleg az IMF-nek és az Európai Bizottságnak kell egyeztetnie arról, hogy pontosan milyen feltételekkel induljanak a tárgyalások Magyarország kész arra, hogy akár „holnap elkezdje a tárgyalásokat” – szögezte le Varga.

Az államtitkár bejelentése egyáltalán nem okozott meglepetést, a piac nagyjából ekkora méretű „védőhálót” tart szükségesnek – mondta lapunknak Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője, aki szerint az igazi kérdés az, hogy mikor kezdődnek meg és mikor zárulhatnak le a tárgyalások a valutaalappal.

Az Equilor szakembere úgy véli: a megállapodás aláírására jó esetben sem valószínű, hogy szeptember előtt sor kerül. Addig azonban a piac várhatóan „türelmes lesz” a magyar eszközökkel – tette hozzá.
A kormány többször közölte: nem kívánja felhasználni az IMF-keretet, Gabler Gergely szerint azonban lehet, hogy idővel változik az álláspont: az IMF-hitelek 3,5 százalék körüli kamata mindössze fele a magyar devizakötvények hozamának, így éves szinten akár százmilliárd forintos megtakarítás is elérhető lehet.

Magyarország várhatóan a szigorú feltételekhez és ellenőrzéshez kötött készenléti hitelmegállapodásról (SBA) vagy annak – ugyanazon kondíciók mellett elérhető – elővigyázatossági változatáról (PSBA) kezdheti meg a tárgyalásokat.

További részletek a mai Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.