BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A közmunkások miatt nőtt a foglalkoztatottak száma

2012. február–áprilisban a munkanélküliek létszáma 496 ezer fő volt, ami az egy évvel korábbihoz hasonló, 11,5 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A férfiak munkanélküliségi rátája az előző évhez képest nem változott, a nőké 0,4 százalékponttal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A várakozásainknak megfelelően február-április átlagában 11,5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a január-februári 11,7 százalékról, míg minimálisan emelkedett az egy évvel ezelőtti 11,4 százalékhoz képest – mutatott rá elemzésében Suppan Gergely.

A TakarékBank vezető közgazdásza szerint a foglalkoztatottak száma mintegy 20 ezer fővel emelkedett az előző három havi átlaghoz képest, ami teljesen megfelel a szezonalitásnak, míg 52,3 ezerrel nőtt egy év alatt, túlnyomórészt a közcélú foglalkoztatásnak köszönhetően.

„A munkanélküliek száma 8 ezerrel csökkent az előző háromhavi átlaghoz, míg 14,5 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az aktívak száma egy év alatt 67 ezerrel bővült, ami kedvező folyamatokat tükröz” – vélekedett Suppan Gergely.

Véleménye szerint az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben tovább nőhet az aktívak száma.

„Szezonális hatásoknak köszönhetően a következő hónapokban tovább emelkedhet a foglalkoztatás, míg a szigorúbb feltételek miatt ennél kisebb mértékben csökkenhet a munkanélküliség” – vetítette előre.

A TakarékBank elemzői szerint a nyári hónapokra 10,6 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta, majd az év végére újra elérheti a 11,4 százalékot, az éves átlagos munkanélküliség – valamivel magasabb foglalkoztatás mellett – a tavalyi egyező mértékű, 11 százalékos lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.