BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mire figyeljünk a hosszú hétvége előtt?

Kiderül, mennyit vásároltunk az első negyedévben, hogy mi van a „német csoda” mögött, és hogy az európai építőipar a magyar trendet követi-e. Befut néhány hangulat- és jó néhány gyorsjelentés is.

A hazai makronaptárban nem hemzsegnek a bejegyzések, a hét első – és egyetlen – adatát csütörtökön teszi közzé a KSH, amelyből kiderül, miként alakult a kiskereskedelmi forgalom márciusban. A volumen februárban 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól; a konszenzus szerint márciusban már „csak” 0,8 százalékos volt a visszaesés. Az elemzők nem tartják kizártnak, hogy a múlt héten közzétett szerény GDP-adatok részben a lakossági fogyasztás visszaesésével magyarázhatók, amiben a magas infláció is szerepet játszhat.

Míg a felhasználási oldalon feltehetően a fogyasztás, addig a termelői oldalon az építőipar hozzájárulása lehetett a „legnegatívabb”, az első negyedév egészében a termelés 11,2 százalékkal maradt el a 2011. január-márciusitól. Az Európai Unió egészében az ágazat februárban 9,4 százalékkal zsugorodott, az Eurostat a márciusi adatsort hétfőn teszi közzé.

Kedden délután publikálja fogyasztói bizalmi indexének májusi értékét az Európai Bizottság. A mutató január óta mínusz 20 környékén tartózkodik: január mínusz 20,3, február-március mínusz 19,1, április mínusz 19,9.

Az Egyesült Államokból kedden és szerdán áprilisi lakáspiaci adatok futnak be. A használtlakás-eladások évesített üteme márciusban az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal, 4,48 millióra csökkent. (5 millió feletti adatot utoljára tavaly szeptemberben láttunk.) Az újlakáseladások száma is csökkent márciusban: az évesített ütem a februárihoz képest 7,1 százalékkal, 328 ezerre esett. (A lakáspiaci trendet jelzi, hogy ez a mutató 2007 májusában még 930 ezer volt.) – A használtlakás-eladás adatsor kedden, az újlakásmutatók szerdán érkeznek, az előbbit 4,65 millióra, az utóbbit 338 ezerre várja a piac.

Szerdán a japán jegybank bejelenti, hogy az alapkamat továbbra is 0,1 százalék.

Csütörtökön megismerjük Németország és az Egyesült Királyság részletes GDP-adatait. Az előzetes becslésből már tudjuk: Európa lokomotívja elkerülte a recessziót, a 2011 negyedik negyedévi 0,2 százalékos (negyedéves) zsugorodást január-márciusban 0,5 százalékos bővülés követte. Az Unió eurózónán kívüli legnagyobb gazdaságának nem sikerült ez a mutatvány: a tavaly év végi mínusz 0,3 százalék után újabb, 0,2 százalékos visszaesésről számoltak be a londoni statisztikusok.

Csütörtökön indexekben sem lesz hiány: a Markit az európai beszerzési menedzser indexek (BMI) májusi előzeteseit, az Ifo a német hangulatot számszerűsítő mutatókat teszi közzé. Az eurózóna egészében mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltatószektor BMI-je a zsugorodást a bővüléstől elválasztó 50-es szint alatt járt áprilisban: az előbbi 45,9, az utóbbi 46,9 volt; májusra rendre 46,1-et, illetve 47,2-t valószínűsítenek az elemzők.

Az Ifo üzleti környezet indexe áprilisban 109,9 volt, a piac nem számít arra, hogy a müncheni piackutatók a hangulat javulásáról számolnak be, a konszenzus 109,5.

A csütörtöki amerikai makroadatok közül a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományának áprilisi alakulásáról szóló adatsort emelhetjük ki. Márciusban az előző hónaphoz képest 4,0 százalékkal csökkent a volumen, áprilisban ezt 0,4 százalékos emelkedés követhette (az üveggömbök szerint).

Pénteken sem maradunk amerikai hír nélkül: megtudjuk, mennyi a Reuters/University of Michigan fogyasztói bizalmi indexének végleges májusi értéke. A 77,8-es előzetes adatot a várakozások szerint 0,1 ponttal módosítják fölfelé.

A háromnapos ünnep előtt két áprilisi lengyel makroadat is színesíti a kínálatot. A kiskereskedelmi forgalom éves bővülésének üteme a márciusi 10,7 százalékról 9,3 százalékra, a munkanélküliek aránya pedig 133 százalékról 12,9 százalékra csökkent – az elemzők szerint.

Lassan véget ér a gyorsjelentés-szezon, néhány ütős jelentésre azonban még számíthatunk a héten: CIG Pannónia, Pfizer, Ryanair (hétfő), Dell, Gazprom (kedd), SABMiller, Szeversztál (csütörtök), Gorenje (péntek).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.