BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem fog bejönni a kormány terve?

Orbán Viktor miniszterelnök magas hozammal próbálja kötvényvásárlásra ösztönözni az embereket. Elemzők szerint ennek azonban csak marginális hatása lehet a birtokolt adósságarányra.

A kormány az éves inflációnál 5 százalékkal magasabb hozammal kínál állampapírokat a lakosság számára. A Bloomberg beszámolója szerint a magyarok tavaly év végén már csak az adósság 3,5 százalékát birtokolták a 2004-es 10,1 százalékkal szemben.

A hírügynökség felidézi, hogy Magyarország volt az ország az Európai Unióból, aki a 2008-as globális válságban a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult hitelért.

Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese a Bloombergnek azt mondta, hogy a magyar lakosság általában akkor jelenik meg a kötvénypiacon, amikor turbulencia alakul ki.

Az államkötvények népszerűsítésére pedig Koltai Lajos reklámfilmet rendezett. Borbély szerint az új reklámkampány célja, hogy megforduljon a trend a lakosság állampapír-állományának alakulását illetően.

Az adósságkezelő azt tervezi, hogy a jövő héten 7,91 százalékos hozammal ad el egy éves kincstárjegyeket magánszemélyeknek, míg a legutóbbi, tegnapi aukción az intézményi befektetők 7,58 százalékos hozammal jegyezték le a papírokat.

A háztartások birtokában lévő állampapír-állomány 801 milliárd forintra emelkedett áprilisra, míg tavaly év végén 746 milliárd forint volt. Évekig tarthat, mire újra 10 százalékos arány alakulhat ki, mondta Borbély.

Orbán Viktor azzal fenyegetőzött, hogy megtagadja 3 millió magyar nyugdíjkifizetését, ha nem adják át a magán-nyugdíjpénztári vagyont 2010 végén – írja a Bloomberg. A forint 12 százalékot veszített értékéből a következő évben, amikor a kormány arra kényszerítette a hitelezőket, hogy veszteséget könyveljenek el a külföldi devizában denominált hitelek után, és válságadót vetettek ki a banki, energetikai, kiskereskedelmi és a telekommunikációs szektorra.

Idén 5 százalékot erősödött a forint, miután rekordmélységbe zuhant január elején. A beszámoló emlékeztet, hogy Magyarország az IMF-hez fordult egy új hitelkeretért, és a kormány jóváhagyta az intézkedéseket, amelyek 3 százalék alá szorítják a költségvetési hiányt.

Az ötéves magyar államkötvény hozama 8,5 százalék jelenleg, január elején pedig 10,8 százalékon is állt. A német államkötvény feletti hozam 801 bázispontra emelkedett az egy évvel ezelőtti 405 bázispontról – írja a Bloomberg.

A hozamprémium arra ösztönözte a külföldi befektetőket, hogy rekordmagasságra, 4319 milliárd forintra növeljék a magyar állampapír-állományukat. Egy évvel korábban még 3366 milliárd forintos állománnyal rendelkeztek.

A kötvényvásárlási kampány segíthet helyreállítani a bizalmat, amelyet a korábbi intézkedések erodáltak – mondta Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank budapesti közgazdásza. A magán-nyugdíjpénztári vagyon átvétele nem szolgálta a megtakarítási hajlandóság javulását – tette hozzá.

Szabó Viktor úgy látja, nem fog jelentősen növekedni a magyarok állampapír-állománya. Az Aberdeen Asset Management londoni közgazdásza szerint a magyar vagyoni, jövedelmi helyzet, valamint a háztartások kockázati preferenciájának ismeretében ez csak egy marginális forrás lehet.

Az éves fizetés Magyarországon 8,8 százalékkal alacsonyabb mint a szomszédos Szlovákiában, és 77 százalékkal marad el a Németországi bérektől az Eurostat 2010-es adatai alapján.

A háztartások állampapír-állománynak növeléséhez jelentős reálbér emelkedésre lenne szükség – vélekedett Szabó Viktor. Ez viszont nehéz a GDP növekedése nélkül.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az idei első negyedéves GDP 1,3 százalékkal esett vissza éves alapon. A hivatal adatai alapján márciusban 1,6 százalékkal nőttel a nettó bérek.

Suppan Gergely szerint a reálbérek 5 százalékkal csökkentek. A TakarékBank vezető elemzője hozzátette, hogy „az adójóváírás megszüntetése miatt a gyermekes alacsony jövedelműek igénybe vehetik a családi adókedvezményeket, így a nettó bérkiáramlás magasabb lehetett, ezért a reálbércsökkenés mértéke is kisebb lehetett az eredeti számoknál”.

Szabó Viktor szerint a megtakarítások átirányításával lehetne még javítani a háztatások állampapír-állományának arányát. „De honnan?” – utalt a jövedelmi helyzetre.

Deák László, a 67 éves nyugdíjas, aki a szocializmusban nőtt fel a Bloomberg hírügynökségnek azt mondta, hogy az állam továbbra is a legmegbízhatóbb a befektetésre.

A rokonain és én is kincstárjegyben tartjuk a megtakarításainkat a temetésre vagy kórházi vészhelyzetekre – tette hozzá. Ez teljesen biztonságos, és jobban bízom az államban, mint befektetni a magánszférában – mondta el, amikor éppen bement abba az épületbe, ahol állampapírokat lehet venni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.