BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország megúszta a visszaesését, de Magyarországot ez nem mentette meg

A német gazdaság az idei első negyedévben elért meglepően erőteljes növekedésének köszönhetően megakadályozta, hogy recesszióba süllyedjen az ország - jelenti az N24 német hírtévé, a szövetségi statisztikai hivatal közleményére hivatkozva.

Eszerint az bruttó hazai termék (GDP) január-március között 0,5 százalékkal növekedett az előző negyedévhez képest. 2011 végén a német gazdaság még 0,2 százalékos csökkenést szenvedett el, először csaknem három év óta. Két GDP-csökkenést jelző negyedév után már recesszióról beszélnek.

Az első negyedévi növekedést a német gazdaság mindenekelőtt a jól menő exportnak és a fogyasztók vásárlói hangulatának köszönheti. A statisztikusok ugyanis kimutatták, előzetes számítások szerint az idei év eleje óta az export túlszárnyalta az importot.

Továbbá a belföldön többet vásároltak, mint az előző negyedévben. A tavalyi első negyedévvel összevetve a német GDP az idei első negyedben 1,7 százalékkal nőtt, a vártnál több mint kétszeres mértékben.

A szövetségi kormány erre az évre 0,7 százalékos növekedést vár, amely 2013-ban vélhetően 1,6 százalékra bővül. Az erre vonatkozó remények mindenekelőtt a belső piac robosztus növekedésén, a munkanélküliség csökkenését és a bérek emelkedésén alapul, ami hozzájárul a fogyasztás növekedéséhez, miközben az alacsony kamatok vélhetően szárnyat adnak a lakásépítkezés és a beruházások élénkülésének.

Magyarországot azonban nem mentette meg a jó német GDP-adat. A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2012. első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent (nyers adatok alapján) az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Világgazdaság Online által megkérdezett közgazdászok 0,4 százalékos csökkenést vártak.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék. A nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett – közölte a KSH.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.