BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gazdaság egyetlen motorja is lefulladni látszik

2012 első negyedévében a kivitel volumene 1,6, a behozatalé 0,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. Továbbra is növekedett a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek exportja, ezzel szemben hónapok óta jelentősen csökken a híradás-technikai eszközök kivitele. Az időszakon belül a márciusi forgalmat mérséklődés jellemezte – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2012. január–márciusi kivitel értéke 5934 milliárd forint (19 975 millió euró), a behozatalé 5421 milliárd forint (18 229 millió euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 513 milliárd forintot (1746 millió eurót) tett ki, 65 milliárd forinttal (383 millió euróval) kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

2012 első negyedévében a termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 9,4, exportban 6,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A cserearány 2,7 százalékkal romlott. A vizsgált időszakban a forint a dollárhoz képest 13,5, az euróhoz mérten 8,9 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene 4,7, illetve 2,7 százalékkal maradt el 2011 első negyedévének szintjétől. Az árufőcsoport exportját leginkább meghatározó termékkör, a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék kivitelének volumene közel harmadával csökkent, melyhez a tv-készülék és -alkatrész, illetve a mobiltelefon jelentős, minden országcsoportot érintő visszaesése járult hozzá. Ezt nem tudta ellensúlyozni az energiafejlesztő gép és berendezés kivitelének 20 százalékot meghaladó, illetve az általános rendeltetésű ipari gép, a villamos gép, készülék és műszer, továbbá a közúti jármű azonos mutatójának egyszámjegyű volumennövekedése. Az árufőcsoport importjában a közúti jármű behozatalának volumene számottevően nőtt, ezzel szemben a villamos gép, készülék és műszeré hasonló mértékben csökkent.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 10,6, illetve 4,6 százalékkal volt több, mint egy évvel ezelőtt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék, a gumigyártmány, a vas és acél, valamint a fémtermék kivitelében kétszámjegyű, míg behozatalukban – a gyógyszerek kivételével, amely nem érte el a bázisidőszaki szintet – 10 százalék alatti volumenbővülést regisztráltunk.

Az energiahordozók importvolumene – az energiaárak 26 százalékos emelkedése mellett – 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene enyhén csökkent, ugyanakkor a természetes és mesterséges gázé közel tizedével bővült, elsősorban az alacsony bázis miatt. Tavaly a belföldi igények kielégítése nagyrészt a hazai gázkészletekből történt.

A vizsgált időszakban az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének és behozatalának volumene 3 százalékot némileg meghaladó mértékben emelkedett. A gabona és gabonakészítmény mindkét irányú forgalmában mérsékelt, az állati takarmánynál kétszámjegyű volt a volumennövekedés. Ezzel szemben visszaesést regisztráltunk az élőállat, valamint a tejtermék és tojás export- és importvolumenében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.