BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belemegy a közös európai bankfelügyeletbe Merkel?

Angela Merkel német szövetségi kancellár hajlandó arra, hogy megvizsgálja EU felügyelet létrehozását az EU-beli nagybankok ellenőrzésére.

Az eurótérségben "több és nem kevesebb Európára van szükség" - hangoztatta Merkel az Európai Bizottság elnökével, Barrosóval folytatott megbeszélése során. Barroso a szentpétervári orosz-EU csúcsról visszatérőben tárgyalt Berlinben. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint a német kancellár szigorúbb pénzügyi politikát követel Európában.  Ehhez tartozik középtávon egyfajta bankfelügyelet létrehozása is.

"Az Európai Bizottságnak és más intézményeknek több lehetőséget kell kapniuk az ellenőrzése, különben egy valutaunió nem tud működni. Az EU  nagyobb költségvetési fegyelmet előirányzó fiskális paktuma az első, de korántsem elégséges lépés. A világ tudni akarja, hogyan képzeljük el a politikai uniót a valutaunióval összefüggésben. Erre belátható időn belül választ kell adni" – hangoztatta a német kancellár.

Barroso jelezte, hogy szükség van konkrét intézkedésekre a struktúrák stabilizálására és átláthatóságára. A nagyobb Európáról szóló vízióhoz hozzátartozik a bankok uniója is, erről a következő EU-csúcson eshet szó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.