BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

G20 - "Minden idők leggyengébb csúcsértekezlete"

Minden résztvevő számára előre ismert volt, hogy a G20-ak mexikói Los Cabosban rendezett csúcsértekezletén nem kerül sor történelmi jelentőségű változtatásokra, a résztvevők viszont egyenesen minden idők legrosszabb csúcstalálkozójának nevezték az eseményt és elveszett évnek tekintik 2012-es a G20 szempontjából.

A német nyelvű gazdasági lapok az esemény záróközleményét elemzik, amely sok kétséget hagy az adósságválság kezelésére vonatkozó tervek körül. Az biztos, hogy Európa fontolóra veszi a bankunió létrehozását.

A mexikói csúcson a francia elnök jelezte, azzal számol, hogy 2013-ban Európában bevezetik a pénzügyi tranzakciós adót. "Nemcsak beszélni kell mindig az új adóról, meg is kell csinálnunk". Hollande elismerte, meglehet, hogy az adót csak néhány európai országban vezetik be, de úgy látja, hogy a kérdésben egyetértő Németországban és Franciaországban akár már 2013-tól elindulhat az új adó.

A Felipe Calderón mexikói elnök által felolvasott nyilatkozatban az euróövezet "integrált pénzügyi architektúrájának" céljáról van szó. Angela Merkel német szövetségi kancellár a csúcson többek között egy európai bankfelügyelet jelentőségét hangsúlyozta. A bankbetéteknek a közösség általi garantálását azonban Berlin elutasítja, mondván: a német adófizetők ne szavatoljanak a spanyol takarékbetétesekért – írja a Süddeutsche Zeitung.

A Guardian úgy tudja, hogy Angela Merkel engedett az európai vezetőknek abban, hogy az EFSF és az ESM mentőalapokat nagyobb mértékben használhassák államkötvények vásárlására, ezt a hír ugyanakkor Berlin cáfolta. A tervet mindenesetre Mario Monti olasz kormányfő és François Hollande elnök is támogatja

A bécsi Die Presse a záróközleménynek azt a részét emeli ki, amely szerint az euróövezet kötelessége, hogy megnyugtassa a pénzpiacokat, visszanyerje a bizalmat és megteremtse a növekedést. Ebben hisz Christine Lagarde, az IMF főnöke is, aki szerint "Los Cabosban elvetették az Európára kiterjedő élénkülés magvát".  Lagarde sikerként könyvelte el, hogy az IMF a tagjai részéről elhangzott újabb ígéretek révén már több mint ezer milliárd dollárral több pénzeszközzel rendelkezik ahhoz, hogy segítségére legyen a válsággal küszködő államoknak az egész világon. A G20-ak emellett elítélték a protekcionista gazdaságpolitikát és ígéretet tettek arra, hogy 2014-ig nem tesznek az áruk szabad áramlásának megakadályozását szolgáló intézkedéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.