BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt Simor a jegybanktörvény módosításáról

Július elejére készül el a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény új módosításával kapcsolatban kialakított észrevételeivel az Európai Központi Bank (EKB). Ezt követően szavazhat az Országgyűlés a javaslatról - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján, a kormány tájékoztatására hivatkozva.

Ennek megfelelően a Ház eltekint attól, hogy házszabálytól való eltéréssel tárgyalja a jegybanktörvény-módosítást, így azt normál tárgyalási rendben vitatják majd meg a képviselők, akik hétfő este folytatják le az indítvány általános, kedden pedig a részletes vitáját - mondta. Hozzátette, meg fogják várni az EKB véleményének megérkezését, és azután dönthet majd a Ház a törvénymódosításról.

Rogán Antal jelezte azt is, hogy az általa vezetett gazdasági bizottság hétfő délután meghallgatja Simor András MNB-elnököt, aki ismertetni fogja az új jegybanktörvény-módosításról a központi bank álláspontját, amely a fideszes politikus tudomása szerint támogató.

Megszólalt Simor

Simor András, az MNB elnöke az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának hétfői ülésén azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank  egyetért a jegybanktörvény módosításaival.

Simor András ugyanakkor kifejtette: továbbra is úgy gondolják, nincs szükség az MNB monetáris tanácsa és az alelnökök létszámának további bővítésére. Hangsúlyozta ugyanakkor: el tudják fogadni, hogy a kormány és a parlament nem nevez ki új tagokat a következő 9 hónapban. (Ekkor jár le Simor mandátuma.)

Az MNB elnöke aláhúzta: hosszabb távon jobbnak tartanák, ha az MNB elnökének lenne véleménynyilvánítási joga a monetáris tanács tagjaival kapcsolatban, beleértve az alelnököket is.

Az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság múlt csütörtöki ülése után arról tájékoztatta az MTI-t, a kormánynak az a célja, hogy már július 2-án szavazzon az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény csütörtökön benyújtott módosításáról.

Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza elemzésében azt írta, hogy újabb forinterősödést a jegybankot érintő törvény elfogadása, a nemzetközi szervezetek kedvező reakciói vagy az EU-IMF mentőhálóval kapcsolatos tárgyalások kezdetének konkrét dátummegjelölése hozhatna.

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz frakcióülése után arról beszélt, hogy az új jegybanktörvény-módosítás parlamenti elfogadása elég lehet-e az IMF-tárgyalások megkezdéséhez. Erre a kormányfő azt mondta, hogy szerinte a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalások a magyar kormány és a magyar törvényhozás részéről már sokkal korábban is megkezdődhettek volna.

"A magyar jegybank függetlensége, összevetve más európai országok szabályozásával, mindig is az élvonalba tartozott; tehát a mostani módosításoktól függetlenül a jegybank függetlensége eddig is garantálva volt Magyarországon, tehát ez az én fejemben sohasem jelentette a tárgyalások megkezdésének valódi akadályát" - közölte, hozzáfűzve, hogy "ha valaki tárgyalni akar, akkor tárgyal".

Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag támogatta a jegybanktörvényhez múlt héten beadott törvénymódosító javaslatot. A testület egyúttal 18 igen és 4 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi költségvetésről szóló előterjesztést.

A jegybanktörvényről Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta: a mostani törvénymódosítás kapcsán a jegybank továbbra is fenntartja azt az észrevételét, hogy az MNB elnökének véleményezési joga maradjon meg a monetáris tanács tagjai jelölésével kapcsolatban.

Hozzátette: továbbra is úgy látják, hogy a harmadik alelnök esetleges kinevezése, illetve a monetáris tanács létszámának növelése sem szakmailag, sem költséghatékonyság szempontjából nem indokolt. Hangsúlyozta ugyanakkor: a törvénymódosítás, ha elfogadják, teljesíti azokat az elvárásokat, amelyeket a nemzetközi szervezetek a kormány, az MNB, az Európai Bizottság, az EKB és az IMF részvételével zajlott ötoldalú egyeztetéseken megfogalmaztak.

A költségvetési bizottság szerint általános vitára alkalmas a jegybanktörvény-javaslat

Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag támogatta a jegybanktörvényhez múlt héten beadott törvénymódosító javaslatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.