BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel futótűztől tart - Így menekülnének a spanyolok

Angela Merkel német szövetségi kancellár nyomást gyakorol Spanyolországra azért, hogy fogadja el az EFSF euromentőalapból származó segélypénzeket.

Mint a Financial Times Deutschland (FTD) a német kormánykoalíció legfelső szintjétől értesült, Merkel a bankjai szorult helyzete miatt igyekszik Spanyolországot rávenni arra, hogy helyezze magát az európai mentőernyő alá. Abban reménykedik ugyanis, hogy ennek folytán nem fokozódnak a pénzpiacokon megfigyelhető turbulenciák, és fel lehet számolni az euróövezetben a fertőzésveszélyt. A Spiegel is arról tudósított a hét végén, hogy Merkel és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter azt követeli Madridtól, hogy az EFSF segítségével tőkésítse fel bankjait.

Az FTD szerint a Berlin részéről tapasztalható nyomás alátámasztja az európai politikusok körében észlelhető feszültséget. A döntéshozók ugyanis attól tartanak, hogy a válság ismét éleződik, és ez a szakadékba taszítja az európai gazdaságot. Barack Obama amerikai elnök is figyelmeztette az európaiakat a hét végén, hangsúlyozva, hogy a válság veszélyt jelent az egész világgazdaságra nézve.

A Spiegel szerint a német szövetségi kormány szakértői úgy számolják, hogy a spanyol bankgazdaságnak 50-90 milliárd euró összegű tőkeinjekcióra van szüksége. Spanyolország  a tőkepiacon mindenesetre alig vagy csak nagyon magas kamatok mellett képes magát finanszírozni. Ám Mariano Rajoy spanyol kormányfő eddig mereven visszautasított minden EU intervenciót, többek között azért, hogy Madrid elkerülje az Európai Unió  és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) beavatkozását a nemzeti politikába. Ehelyett Madrid azt szorgalmazza, az EFSF kapjon lehetőséget arra, hogy a bankokat közvetlenül tőkésíthesse fel. Ezt szorgalmazza az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank is. Széleskörű támogatást élvez ez az elgondolás vezető közgazdászok körében is, Németország viszont eddig visszautasította ezt a megoldást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.