BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Csodafegyver van Matolcsy kezében

A devizahitelesek nagy bánatára és a forint shortosok nagy örömére (nemzet)gazdasági miniszterünk mindig elő tud varázsolni valami újat, amivel az euró/forint árfolyamot feltornássza – kezdi elemzését a Concorde Alapkezelő portfoliókezelője, az alapblog.hu-n megjelent cikkében. Legutóbb a 300 milliárdos közteher csökkentési javaslata és az Államkincstárra, valamint a jegybankra kivetendő tranzakciós adó bizonyult sikeresnek a forint gyengítésében.

A hazai deviza és a magyar állampapírok már épp kezdtek relatív erőt mutatni (erősödtek, amikor más kockázatos eszközök nem), amikor Matolcsy György bejelentette új ötleteit. A forint rögtön gyengülésnek indult, nem törődve az EU csúcs eseményei nyomán kialakult globális rallyval. Ez is bizonyítja, hogy csodafegyver van a magyar gazdaságpolitika szellemi atyjának kezében. Jó hír a forint shortosok számára: működik a Matolcsy Put – írja a Concorde Alapkezelő portfoliókezelője az alapblog.hu-n.

A put megnevezés eladási opciót jelent. A kifejezés Alan Greenspan, korábbi FED-elnök nevével kapcsolatban terjedt el. A Greenspan Put arra utal, hogy amikor az amerikai részvénypiac nagyobb (jellemzően 20 százalékot elérő) mértékben esett, akkor a Greenspan vezette FED mindig csökkentette az alapkamatot, ezáltal likviditást pumpálva a rendszerbe megállította, visszafordította az árfolyamesést. Így gyakorlatilag a részvénybefektetők számára egy védelmet, eladási opciót, putot biztosított, korlátozva potenciális veszteségeiket. A befektetők bízhattak abban, hogy 10-20 százaléknál nem veszthetnek többet, hiszen baj esetén mindig jött az esést megállító kamatcsökkentés.

Matolcsy György a forint vészes erősödése esetén mindig előáll valami igazán liberális szellemű (unorthodox) javaslattal, ami ez EURHUF árfolyam esését megállítja. A forint ellen spekulálóknak van egy put opciójuk, ami az elmúlt évben 280 és 285 környékén mindig megvédte őket. Bár a Wikipédián a Greenspan Put szócikkben az egykori FED-elnök neve mellett még csak Bernanke (a jelenlegi első számú amerikai jegybankár) neve jelenik meg, mint Put opciót biztosító személyé, de Matolcsy György track recordját látván biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan Magyarország is delegál egy tagot a legnagyobbak névsorába.

Pedig mennyivel nehezebb dolga van a mi gazdasági miniszterünknek! Itt nem a nagy többség érdekében álló részvényárfolyam-emelkedést kell elérni, hanem a devizapiacon kell jól teljesíteni. Úgy kell gyengíteni a forintot, hogy közben zajlik a globális devizaháború, mindenki a saját devizája leértékelődésben érdekelt. Az, hogy Matolcsy György ezen a nehéz terepen a hatalmas kamatkülönbözet, az egyedülállóan magas reálkamat és a szuficites folyó fizetési mérleg ellenére is ilyen sikerrel állja meg a helyét, nem másnak köszönhető, mint a miniszter párját ritkító kreatív gondolkodásának.

Szerencse, hogy ilyen gazdasági miniszterünk van, hiszen, ahogy egy Heti Válasz májusban megjelent cikkében ő maga is megírta: „…a nemzetek sorsa a kreativitáson áll vagy bukik. […] 2010-ben egy reménytelennek látszó helyzetet örököltünk, sokan már majdnem feladták, de a nemzet boldogságindexe a csúcson volt, támogatta a politikai megújulást, ezért megtaláltuk a kreatív megoldásokat. Ha a régi megszorító politikát folytatjuk, akkor a bipoláris nemzet azonnal depresszióba süllyed: nem jöttek volna az új ötletek.” Jöttek. Szerencsére jó érzés tudni, hogy „A gazdasági szabadságharcnak már rövid távon is több a hozadéka, mint a vesztesége. […] Rövid távon is négyszer többet [hoz], mint amennyibe kerül. Hosszú távon még többet, sokkal többet.”

De térjünk vissza az opciókhoz és a hazai devizához. Az EURHUF árfolyam az elmúlt évben, hála a Matolcsy Putnak és az IMF Callnak, gyakorlatilag egy 283-320 közötti sávban ingadozott. Nem tudni, melyik az erősebb támasz/ellenállás, de ha valaki aggódna, hogy a gazdasági miniszter kifogyott az ötletekből, akkor számára jó hírem van: a miniszterelnök szerint „Matolcsy György asztalfiókjában jó néhány terv lapul még”. Arról nem is beszélve, mi lesz, ha 2013 tavaszától már az új vezetésű jegybankban is teret kaphat végre a kreativitás...

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.