BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: Nem biztos, hogy sikerül megállapodni az IMF-fel

Elemzők szerint az MNB-re kivetett tranzakciós adó nem tartható, azonban komoly nyomásra lesz szükség, hogy a kormány visszakozzon. Az MKB közgazdászai úgy látják, az EU/IMF-hiteltárgyalások elhúzódhatnak, sőt a sikeres lezárás sem biztos.

Az Európai Központi Bank (EKB) elítélően nyilatkozott a tranzakciós illetékről szóló törvényről kedd délután. Indoklásuk szerint a törvény csorbítja az Magyar Nemzeti Bank (MNB) működési és intézményi függetlenségét, és torzulásokat kelthet a pénzügyi piacokon és a reálgazdaságban.

A fő probléma, hogy a tranzakciós illeték bevezetése eszközöket teremt arra, hogy a központi bankon keresztül finanszírozzák a közszférát, írja Peter Attard Montalto. A Nomura vezető londoni közgazdásza hangsúlyozza, hogy ezt tiltják az uniós jogszabályok. Az elemző szerint a kormány nem fog rögtön változtatni, hanem megvárja, amíg az EU és az IMF kezébe kerül a probléma a jövő hónapban kezdődő tárgyalásokon. A kormány végül meghátrál és visszavonja MNB tranzakcióira kivetett illetéket, de emiatt akár növelheti is az illeték összegét, hogy behozzák ezt a kiesést.

Az EKB felől érkező kritika, valamint az elmaradt kamatcsökkentés elegendő volt ahhoz, hogy a másodlagos állampapír-piacon zárás előtt eladói nyomás alakuljon ki – véli Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza. A hozamgörbe mintegy 20 bázisponttal tolódott feljebb, és a kamatvágásra vonatkozó várakozások mérséklődtek – jegyezte meg. Véleménye szerint az EKB közleménye azt jelezte, hogy „az EU/IMF-hiteltárgyalások elhúzódhatnak, sőt a sikeres lezárás sem biztos”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.