BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi lesz a magyar iparral? - Vészjósló hír érkezett Németországból

Több mint három éves mélypontra süllyedt júliusban a feldolgozóipari aktivitás az euróövezetben – derül ki a Markit Economics kedden közzétett jelentéséből –, a német feldolgozóipar is behúzta a kéziféket.

A londoni piackutató által számolt beszerzési menedzser index (BMI) a júniusi 45,1-ről 44,1-re, 37 hónapja nem látott mélységbe zuhant. (Az 50 alatti értékek a szektor zsugorodását jelzik.) Ezt valamelyest ellensúlyozta a szolgáltatószektor, amelynek BMI-je az első becslés szerint a júniusi 47,1-ről 47,6-re emelkedett. A megbízható GDP-indikátorként számon tartott kompozit mutató így a júniusi szinten, 46,4-en maradt, és immár hatodik hónapja tartózkodik 50 alatt. (A Dow Jones konszenzusa 46,5 volt.)

A Markit jelentése kiemeli: a visszaesés általános érvényű. Számunkra különösen kedvezőtlen, hogy a német feldolgozóipar BMI-je 45,3-ról három éve nem látott mélységbe, 43,3-re zuhant. A közös pénzt használó blokk gazdasága az első negyedévi stagnálás után április-júniusban feltehetően zsugorodott, és a júliusi adatok alapján a harmadik negyedévben sem lesz fordulat.

Kína: pozitív meglepetés

A világ második legnagyobb gazdasága ugyanakkor mintha lendületet vett volna: a HSBC által számított feldolgozóipari BMI a júniusi 48,2-ről 49,5-re emelkedett az év hetedik hónapjában. A kínai gazdaság éves összevetésben a második negyedévben három éve a legkisebb mértékben, 7,6 százalékkal nőtt csak, de a harmadik negyedévben már gyorsulhat az ütem. Ebben szerepet játszhat a monetáris lazítás is, a jegybank néhány héten belül kétszer is csökkentette az irányadó kamatokat, és a kormány is keresi a gazdaság élénkítésének lehetőségeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.