BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robert Fico is fenyeget

Szlovákia csak reformokért cserébe támogatja az euróövezeti társállamokat – közölte Berlinben Robert Fico.

Szlovákia csak akkor hajlandó további pénzügyi támogatást nyújtani euróövezeti társállamoknak, ha azok következetesen végrehajtják a reformokat – mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélését követően.

Az Angela Merkel kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón a szlovák kormányfő elmondta: hazájában igen nehéz megmagyarázni, hogy miért kell támogatást nyújtani olyan országoknak, ahol jóval nagyobbak a fizetések. Szlovákiában az emberek "türelme elfogyott", ugyanakkor a kormány továbbra is "kiszámítható partnerként" kíván részt venni az integrációs folyamatban - hangsúlyozta Robert Fico. Angela Merkel hozzátette: szlovák kollegájával egyetértettek abban, hogy "több Európára van szükség, különösen az euróövezetben".

Korábban Finnország bejelentette: Hollandiával együtt megakadályozza, hogy az euróövezeti állandó pénzügyi stabilitási mechanizmus (ESM) eszközeiből államkötvényeket vásároljanak majd a másodlagos piacon. Az euróövezet leginkább keményvonalas hitelezői közé tartozó két ország lépése ezzel első ízben vonta kétségbe a múlt heti európai uniós csúcson kötött megállapodás tartósságát, jóllehet ezzel akarták megakadályozni, hogy az euróövezeti adósságválság maga alá temesse Spanyolországot és Olaszországot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.