BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Roubini: Hamarosan megérkezik a tökéletes vihar

Nouriel Roubini mai Twitter bejegyzésében azt írja, hogy a 2013-ra vonatkozó előrejelzése megvalósulni látszik.

A tökéletes viharra vonatkozó prognózis négy fő eleme: európai adósságválság, stagnáló amerikai gazdaság, a fejlődő gazdaságok lelassulása és fegyveres konfliktus Iránnal. A New York-i Egyetem professzora a CNBC tudósítása szerint úgy látja, mind a négy tényező adott ahhoz, hogy a gazdasági válság a lehető legrosszabbra forduljon jövőre, vagyis több eurózóna tagország kerüljön egyszerre negatív spirálba, amivel magával ránthatja a globális gazdaságot.

És míg 2008-ban a jegybankok rendelkeztek néhány eszközzel a növekedés élénkítésére, addig mostanra elfogytak a nyulak, amiket előhúzhatnának a cilinderekből – fogalmazott Roubini. A gyenge fundamentumok hatására az eszközök veszítenek értékükből, ezt a gravitációs erőt pedig csak rövid ideig tudja ellensúlyozni a gazdaságpolitika felhajtóereje.

Három-hat hónapon belül ellehetetlenül Olaszország és Spanyolország piaci finanszírozása, és ezzel megkezdődik az euróövezet felbomlása, ha nem indulnak el a szükséges reformok, a fiskális unió, a bankunió és a transzferunió kialakítása - közölte Nouriel Roubini az előző héten. Szerinte a német politikusok látják az euróövezet problémáit és értik a megoldási javaslatokat, de cselekvés helyett csak az időt húzzák. Arra számítanak, hogy a következő 12 hónapot "valahogy csak kihúzzuk", a válság pedig majd közben enyhül. "Ez a terv azonban bukásra van ítélve" - mondta Nouriel Roubini.

Fél éven belül teljesen ellehetetlenül Olaszország és Spanyolország piaci finanszírozása, Görögországban pedig megbukik a kormány. Tizenkét hónapon belül Görögország 50 százalékos valószínűséggel elhagyja az euróövezetet, a következő 3-5 évben pedig ugyancsak 50 százalékos valószínűséggel további országok követik. Ebben az esetben előfordulhat, hogy Németország például Hollandiával és Ausztriával vagy Finnországgal közösen megtartja az eurót, de az övezet így is menthetetlenül felbomlik. 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.