BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kellemes meglepetés az EU-ból

Az európai gazdaság távol van a szárnyalástól, elemzők mindenesetre jó hírként értékelik, hogy a vártnál kedvezőbb GDP-adatok láttak napvilágot a franciáknál és a németeknél is.

Elkerülte a recessziót Franciaország – derült ki a kedden közzétett második negyedéves adatokból. Ezek azt mutatják, hogy a GDP stagnált az előző negyedévhez képest, ami pozitív fejlemény, mivel a francia jegybank és elemzők is korábban visszaesést vártak. A francia gazdaság az INSEE statisztikai hivatal aktualizált számításai szerint háromnegyed év óta stagnál - korábban 2011 utolsó negyedévére 0,1 százalékos növekedést jeleztek.

A kedvezőnek tekintett eredmény a Le Figaro szerint a fokozottabb befektetési aktivitásnak köszönhető. A nem pénzügyi beruházások az időszakban 0,7 százalékkal emelkedtek az év első három hónapjához képest. A fogyasztás ugyanakkor 0,2 százalékkal visszaesett Franciaországban.

Kellemes meglepetést okozott a most közzétett német GDP-adat is. Európa legnagyobb gazdaságában a második negyedév 0,3 százalékos bővülést hozott – elemzők korábban ennél szerényebb, 0,2 százalékos növekedést vártak.

A szezonálisan kiigazított előzetes adat jobb az elemzők által várt 0,2 százaléknál, de elmarad az első negyedévi 0,5 százalékos növekedési ütemtől. Éves összevetésben is 0,5 százalékkal bővült a német GDP a második negyedévben, a megelőző negyedévi 1,7 százalékos növekedés után.

A statisztikai hivatal közleménye szerint a személyi és a közületi fogyasztás növekedése és az export teljesítménye ellensúlyozta a beruházások, főként a gépek és berendezések iránti kereslet csökkenését.

A belső fogyasztás növekedése képes volt stabilizálni a gazdaságot, de az exportőrökre nehezebb idők várnak - mutatnak rá elemzők. Döntő tényező, hogy sikerül-e kontroll alatt tartani az euróövezeti válságot, és ha az Európai Központi Bank beavatkozik az állampapírpiacon, a gyenge nyár után a német gazdaság növekedése felgyorsulhat.

A második negyedévi német növekedés lassabb volt, mint az év első három hónapjában feljegyzett 0,5 százalékos növekedést, de várhatólag ez még mindig a legjobb adat lesz az euróövezetben.

Christian Schulz, a Berenberg Bank szakértője ezzel kapcsolatban kiemelte, „Németország megállta a helyét, az euóövezeten kívüli országokba irányuló exportjának köszönhetően.” Hozzátette: „aligha meglepő, hogy a fogyasztás növekedett az alacsony munkanélküliség, a bérek növekedése és az alacsony infláció folytán.”

„Nem hisszük, hogy Németország önmagában képes az egész euróövezetet a felszínen tartani” – hangoztatta Aline Schuling, az ABN Amro szakértője. „Annak ellenére, hogy Németország pozitív növekedést mutat fel, arra számítunk, hogy az egész euóövezet GDP-je körülbelül 0,4 százalékkal csökkent, mert a fiskális megszorítások a legtöbb gazdaságot recesszióba taszítják” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.