BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Luxusadó az orosz autópiacon

Januárban Vlagyimir Putyin vagyonadó kivetését javasolta 2013-tól azokra, akik luxuslakással, jelentős földingatlanokkal, repülővel, yachttal, luxusautókkal rendelkeznek. Az autós törvénytervezet már kész.

Az orosz pénzügyminisztérium törvénytervezetet készített a luxusautók megadóztatására. A törvényjavaslat szerint a 410 lóerőnél nagyobb teljesítményű autók tulajdonosainak lóerőnként 300 rubeles (9 dollár) extra adót kellene fizetniük. Az orosz lapok hozzáteszik, hogy a regionális hatóságok növelhetik az adó mértékét, de csökkentésre nem kapnak lehetőséget. Az új adó viszont nem vonatkozik a kizárólag sporteseményeken használt autókra, illetve a 2000 előtt gyártott modellekre.

A pénzügyminisztérium azt is nyilvánosságra hozta, hogy a luxusautó adó 20 ezer kocsira vonatkozik, amelyek közül 7000 Moszkvában, további ezer pedig a moszkvai régióban van bejelentve. Az adó olyan luxusmárkákat érint, mint a Maybach, Lamborghini, Ferrari, Maserati, Bentley, Aston Martin, Rolls Royce, Chevrolet Corvette, valamint a 6 literes Mercedes és a BMW 7-es modellcsalád egyes tagjai.

Az oroszországi autókereskedők ugyanakkor elégedettek az élettel, hiszen júniusban 10 százalékkal több, összesen 272 125 személykocsi és kis haszonjármű talált gazdára, mint egy évvel korábban. Másrészt nem csoda, hogy áprilisban bejelentették: az AvtoVaz harminc év után beszünteti a 2107-es kocka Lada gyártását. A modell forgalma az első negyedévben 76 százalékkal csökkent, ám Oroszországban a többi Lada modell értékesítése is folyamatosan csökken október óta.
További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.