BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a britek is? - Lecsaphat a Fitch

A brit költségvetés a hanyatló vállalati adóbevételeknek (-19,3 százalék) köszönhetően 557 millió fontos deficitet mutatott júliusban – jelenti az Equilor.

A hiány meglepő annak tükrében, hogy 2,2 milliárdos többletet vártak az elemzők. Elsősorban az olajszektor 1 milliárdos kiesése okozott riadalmat. A Total egyik északi-tengeri gázmezőjének lezárása és az olajár visszaesése ütött jókora léket az adóbevételeken.

Az adóév első negyedévi kiadásai 3,5 százalékkal, az adók pedig 1,1 százalékkal nőttek. Az utóbbi elmarad a 3,9 százalékos éves tervtől, aminek fő oka, hogy a vállalati adókból több mint 10 százalékkal kevesebb folyt be április és július között.

A Fitch már a tegnapi napon megszelőztette, hogy amennyiben a deficitcél sérül, akkor felülvizsgálja Nagy-Britannia AAA-s besorolását. Az adóbevételek jelenlegi alakulása láttán a kormánynak megoldást kell találnia a problémára, amennyiben szeretné elkerülni a leminősítést. Más kérdés, hogy a piac hogyan reagálna a bejelentésre, hiszen az utóbbi időben láthattuk a hitelminősítők szava már kevesebbet ér, mint pár hónappal ezelőtt.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.