BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

35 milliárdos hitel a Fővárosi Közgyűlés előtt

Harmincötmilliárd forintról dönt ma reggel a Fővárosi Közgyűlés: a Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslat szerint tízmilliárdos hitelt venne fel Budapest, emellett pedig 25 milliárd forintos folyószámlahitel-keretet nyittatnának.

 A tervezet indoklása szerint azért is lehet erre szükség, mert egyelőre bizonytalan, hogy az állam mennyivel segítené meg a fővárost 2013-ban.


A központi költségvetés bizonytalansága joggal lehet ott a kockázatok között. Igaz ez még úgy is, hogy a büdzsé fő számait már a nyáron elfogadták a parlamentben, a fejezeteken, így az önkormányzati fejezeten belüli átcsoportosításokról pedig akár már a jövő héten is szavazhatnak. Több kormánypárti megszólaló, köztük Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is jelezte már, hogy az esetleges IMF-tárgyalások függvényében akár a teljes költségvetés átírására is szükség lehet még a büdzsé életbe lépése előtt. Az is világosan kiderül a már elfogadott számokból, hogy Budapest nem számíthat túl sok jóra: csak a közösségi közlekedésre mintegy 9 milliárddal kevesebb jutna jövőre, mint idén, az általánosan rossz gazdasági helyzetben pedig egyre kevesebb az esély, hogy egyszeri támogatásokat kaphasson a főváros.


Dönthet a közgyűlés egy olyan témában is, amely rendkívül sok közlekedő, elsősorban autósok kritikáját hozta magával: két hónap után visszaállhat az emelt szintű közvilágítás. Átlagosan havi 11 milliós spórolást vártak attól, hogy júliustól a naptárhoz, nem pedig az aktuális fényviszonyhoz igazodva kapcsolták fel a közvilágítást – ez viszont azt jelentette, hogy a szürkület sokkal balesetveszélyesebbé vált, volt olyan külterületi utca, amely gyakorlatilag vaksötét volt a nap egy szakaszában, ősszel pedig még komolyabbak lehettek volna a problémák. A közgyűlés most korrigálhatja a korábbi döntését, így némileg drágábban, de újra működhet a világítás már a sötétedés idején is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.