BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

367 millió eurós többlet a folyó fizetési mérlegben

A folyó fizetési mérleg a kiigazítatlan adatok szerint 519 millió eurós, míg a szezonális hatásoktól tisztított adatok szerint 367 millió eurós többlettel zárt a második negyedévben - közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken.

A jegybank módosított adatai szerint az első negyedévben a szezonális hatásoktól tisztított folyó fizetési mérleg 1 millió eurós többlettel zárt, míg az első közléskor még 117 millió eurós többlettel számolt az MNB. Az első negyedéves kiigazítatlan folyó fizetési mérleg hiány 7 millió euró lett a felülvizsgálat alapján, ez az első közlésben még 186 milliós többlet volt. A jegybank változtatott az előző év egészére vonatkozó folyó fizetési mérleg adatán is: a friss becslése szerint 910 millió euró többlettel zárt 2011-ben a folyó fizetési mérleg a korábban jelzett 1,416 milliárd euróhoz képest. Az MNB a folyó fizetési adatok korrigálását elsősorban az árumérleg változásával magyarázta.

Magyarország külfölddel szembeni nettó fizetési képessége - azaz a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege - 975 millió euró volt a második negyedévben. A szezonális hatások kiszűrésével ez a mutató 857 millió euró, azaz a bruttó hazai termék 3,6 százaléka volt, ami 1,1 százalékponttal magasabb az előző negyedévi GDP-arányos adatnál.

Szezonálisan kiigazított adatok alapján a reálgazdasági mérleg 1,9 milliárd euró többletet mutatott a második negyedévben. Az első negyedévben a többlet 1,64 milliárd eurót tett ki, 2011 második negyedévében pedig 1,7 milliárd eurót.

A második negyedévben az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások bevétele 2,925 milliárd eurót, a kiadásoké 2,900 milliárdot tett ki. A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek egyenlege továbbra is negatív, a második negyedévi hiány 1,535 milliárd euró.

Az EU-val kapcsolatos folyó transzferek egyenlege 299 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete 457 millió euró volt. Az EU folyó- és tőketranszferek együttesen igazított, a 2012 második negyedéves kiigazított értéke 749 millió euró.

A pénzügyi mérleget ismertetve a közleményben az MNB megállapítja: a közvetlentőke-befektetéseken belül a második negyedévben a magyarok befektetései összességében 1,670 milliárd euróval, míg a külföldiek magyarországi befektetései 1.058 milliárd euróval nőttek. A külföldiek magyarországi befektetésein belül a részvénybefektetések értéke 90 millió euróval emelkedett, az újrabefektetett jövedelem pedig további 93 millióval. A magyarok külföldi befektetésein belül a közvetlen részvénybefektetés 183 millió euróval nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.