BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre kevesebb kukoricát várnak a szakértők

Jóval kevesebb lesz idén a kukorica a világon, mint tavaly volt – az előrejelzések egyre borúsabbak. Mindez máris meglátszik az árakon, és jelentősen növeli a húsipari cégek költségeit.

A világ kukoricatermelése kisebb lesz még az egy hónappal ezelőtt vártnál is, azok után, hogy az északi féltekét sújtó szárazság komoly károkat okozott az Egyesült Államok és más országok ültetvényeiben – idézi a Bloomberg hírügynökség a Nemzetközi Gabonatanács legfrissebb előrejelzését.

A világ teljes kukoricatermését a szervezet a 2012-2013-as szezonban összesen 838 millió tonnára becsüli, amely 3 százalékkal alulmúlja a pesszimista júliusi előrejelzést, amely 864 millió tonna volt, és sokkal rosszabb a tavalyi szezon 875 millió tonnájánál.

A várható szűkösség eredményeképp a kukorica ára 64 százalékkal nőtt június közepe óta a chicagói árutőzsdén, és elérte augusztus 10-re a rekordnak számító 8,49 dollárt bushelenként.

A megnövekedett kukoricaárak jelentősen növelték az etanolgyártók költségét, mint például az Archer Daniels Midland Co. – teszi hozzzá a Bloomberg. A hírügynökség felhívja a figyelmet arra is, hogy a nagy hústermelő cégek költsége is drasztikusan nő, így például a Tyson Foods és a világ legnagyobb sertéshús-előállítójának és –feldolgozójának számító Smithfield Foods eredményességén, és vélhetően árain is meglátszik majd a változás.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.