BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a trojka szerint is reménytelen a görög adósságcél betartása

Görögország hitelezői eddig azt remélték, hogy az ország a 2020-as céldátumig teljesíti a pénzügyi segítség fejében vállalat reformokat, mostanra azonban feladták ezt az elképzelést.

Idén februárban az euróövezet  és az IMF 130 milliárd euró összegben hagyott jóvá újabb hiteleket Görögország számára. A magánhitelezők pedig egyidejűleg az országgal szemben fennálló névleges követelések 70 százalékát leírták. Mindennek az volt a feltétele, hogy Görögország 2020-ig a GDP 120,5 százalékára csökkentse államadósságát – ez az arány számít az adósságvállalási képesség minimumfeltételének az eurózóna tagországok számára.

A cél elérése érdekében az athéni kormánynak 2014-től évente a GDP 4,5 százalékának megfelelő elsődleges többletet kellene kimutatnia, ám erre már nem kerül sor. Ezt a többletet ugyanis Görögország nem fogja 2016 előtt elérni - hangoztatták a trojkához közeli körök szakértői a Handelsblatt-nak nyilatkozva.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.