BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs tér komoly lazításra

Év végéig legfeljebb 25 bázisponttal csökkenhet a jegybanki alapkamat Magyarországon – vélik a CIB Bank elemzői. Várakozásaik szerint a következő évek is a válságról szólnak, és a felduzzadt államadósságok csökkentése áll majd a középpontban.

A CIB Bank elemzői év végére 6,5 százalékos jegybanki alapkamatot és 280 forintos euróárfolyamot várnak, ám a hazai deviza kurzusa igen széles sávban ingadozhat – derült ki a hitelintézet által rendezett tegnapi háttérbeszélgetésen. A jegybank kamatpolitikáját a bank elemzői szerint továbbra is a pénzügyi stabilitási megfontolások alakíthatják, így ha Magyarország kockázati megítélése nem romlik, tovább folytatódhat a most megkezdett monetáris enyhítési ciklus. A CIB elemzői szerint ugyanakkor a külső környezet a következő időszakban kevésbé lesz támogató, amivel párhuzamosan újra előtérbe kerülhetnek az országspecifikus problémák.

A CIB alapforgatókönyve szerint az év végéig csak 25 bázispontos kamatcsökkentés várható, miközben a forintárfolyamnál már csak korlátozott tere lehet a további erősödésnek. A magyar gazdaság az idén 0,8 százalékkal zsugorodhat, amit 2013-ban is csak mérsékelt fellendülés követ majd. Az infláció az idén és jövőre is a Magyar Nemzeti Bank három százalékos középtávú célja felett alakul, de jövő év végére már megközelítheti ezt az értéket.

A CIB szakértői szerint bár az IMF-tárgyalások elindulása javította az ország kockázati megítélését, a bizalom továbbra is meglehetősen törékeny: a hazai piacok külső sokkokkal szembeni sérülékenysége továbbra is jelentős annak ellenére, hogy számos makrogazdasági mutató tekintetében Magyarország helyzete nem rosszabb, mint régiós versenytársaié. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint pedig csak akkor lesz megállapodás Magyarország és az IMF között, ha azt a piacok kikényszerítik, de optimális esetben akár 2014 végéig is tudja magát finanszírozni az ország a pénzpiacokról.

Ezzel együtt – hangsúlyozta a szakember – a megállapodás nagyon fontos lenne, hiszen Magyarország igen sérülékeny, és ha esetleg újra zárulnak a piacon a pénzcsapok, akkor gyorsan zavar állhat be a rendszerben. Ezzel együtt világos, hogy a kabinet külön feltételek nélkül nem számíthat megállapodásra – vagyis csak „standby” keretről lehet tárgyalni –, ami viszont egy sor olyan elem – többek között az egykulcsos adó – feladását tenné szükségessé, ami politikai szempontból fontos a kormány számára. Az IMF-megállapodás ugyanakkor zuhanást már nem hozna az állampapír-piaci hozamokban, hiszen annak hatását már jórészt előre beárazta a piac.

Bár a válság kezdete óta már majdnem pontosan öt év telt el, a következő öt év is erről fog szólni, és az előttünk álló évek itthon és a világban is az országok adósságának csökkentéséről szólhatnak – szögezte le a vezető elemző. Trippon Mariann Európa helyzetéről azt mondta: az euró túléléséhez az érintett országoknak a szuverenitásuk egy részéről le kell mondaniuk, és fiskális, illetve banki unió létrehozására van szükség.

Ugyanakkor azzal együtt, hogy a válság középpontjában jelenleg kétségtelenül Európa van, sok más fejlett gazdaság – így például az USA vagy Japán – hosszú távon szintén fenntarthatatlan adósságpályán mozog – hangsúlyozta a vezető elemző.

Az USA és Kína még tud növekedni

A CIB elemzői kiemelik, hogy az Egyesült Államok gazdasága az idei évben mérsékelt ütemben, de a várakozások szerint stabilan fog növekedni. A tengerentúlon a kilátások tekintetében az európai fejlemények a meghatározóak, ám a kínai folyamatok is nagyban befolyásolhatják az USA gazdaságának teljesítményét. Trippon Mariann szerint egyértelmű, hogy az Amerikai Egyesült Államok államadóssága is fenntarthatatlan pályán mozog, azonban az ország globális pénzügyi rendszerben betöltött szerepe és a dollár világdeviza státusza miatt akut finanszírozási problémával a közeljövőben az USA-ban minden bizonnyal nem kell szembenézni.

Az utóbbi időszakban a kínai makrogazdasági mutatók is komoly piacmozgató erővel bírtak. Az adatok szerint az ázsiai óriás is veszített lendületéből az elmúlt időszakban, az előző egy évtizedet jellemző közel tízszázalékos reálnövekedési ütem mára 8 százalék alá esett. Ám ez részben tudatos folyamatok eredménye, mivel a kínai gazdaságpolitika középpontjában jelenleg a gazdaság szerkezetének átalakítása áll.

Az utóbbi időszakban a kínai makrogazdasági mutatók is komoly piacmozgató erővel bírtak. Az adatok szerint az ázsiai óriás is veszített lendületéből az elmúlt időszakban, az előző egy évtizedet jellemző közel tízszázalékos reálnövekedési ütem mára 8 százalék alá esett. Ám ez részben tudatos folyamatok eredménye, mivel a kínai gazdaságpolitika középpontjában jelenleg a gazdaság szerkezetének átalakítása áll. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.